Eva Drugdová Kultúra Rôzne

VIDEO: Zvolenčan Peter zo Slovak Tango: Texty našich piesní poznajú aj 4-ročné deti

Peter Račko sa spevu venuje už od detstva a študuje aj operný spev. Okrem toho je súčasťou kapely Slovak Tango. Čo všetko nám prezradil o kapele a svojich snoch?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Zvolenčan Peter zo Slovak Tango: Texty našich piesní poznajú aj 4-ročné deti
7
Galéria
Zdroj: archív Petra Račka

Zvolenčan Peter Račko sa o spev zaujíma už od detstva. Zúčastnil sa aj známej speváckej súťaže Superstar, kde sa umiestnil v prvej dvadsaťdvojke. Študuje operný spev a už teraz má za sebou niekoľko vystúpení v opere, s ktorými sa dostal aj do Hong Kongu. Okrem toho je však spevákom kapely Slovak Tango a koncertuje s ňou po celom Slovensku. Čo všetko nám prezradil o kapele a svojich snoch? Dozviete sa v rozhovore.

Kedy vám spev učaroval prvýkrát?

Asi v šiestich rokoch. Chodil som na klavír, ale to ma úplne prestalo baviť. A trvá to až doteraz. Rozhodol som sa, že začnem so spevom na Základnej umeleckej škole. Neskôr som už jednoznačne vedel, že chcem ísť na konzervatórium. Vzali ma do Banskej Bystrice. Teraz sa mi podarilo skončiť bakalára na Akadémii umení. Študoval som operný spev a plánujem ísť ďalej, len sa rozhodujem kam.

Kedy ste začali hrávať spolu s kapelou? Ako ste sa dali dokopy?

Vznikli sme v roku 2008. Všetci sme sa stretli na konzervatóriu v Banskej Bystrici. Predtým, ako som k nim prišiel ja, mali iného speváka a za sebou asi dva koncerty. Spevák to už časovo nestíhal, a tak som ho nahradil. V kapele sme teraz najlepší kamaráti. Keby sme neboli, tak sa to nedá robiť.

Akú hudbu hrávate? Prečo ste sa rozhodli pre taký štýl hudby?

Hrávame populárnu pieseň 30tych až 50tych rokov 20. storočia. To je naše hlavné zameranie, ale najnovšie cédečko, ktoré sme nahrali, zameriavame už aj na svetové veci. Sú to tiež piesne z toho obdobia, ale chceli sme zachytiť celú Európu a niečo aj z Ameriky. Takáto hudba sa nám jednoducho páči. Texty aj melódie sú pekné.

Ako vníma tento štýl hudby publikum?

Na naše počudovanie to úplne najlepšie vnímajú najmenšie deti. Ľudia nám posielajú videá, ako štvorročné deti vedia všetky texty a tancujú si pri nich. Aj na koncertoch máme všetky vekové kategórie. Snažíme sa však tie piesne robiť ináč. Nedá sa to robiť úplne pôvodným štýlom, keďže to kedysi hrávali veľké Big Bandy. Musíme si veci upravovať na vlastné obsadenie a samozrejme sa ich snažíme trochu zmodernizovať. Niektoré pôvodné tangá hrávame napríklad ako slaďáky. Trošku všetko upravujeme a ponímame po svojom. Aj na cédečách sú úpravy piesní v podstate naše, ale textová a melodická zložka je pôvodná.

Zdroj: YouTube.com

Aký je váš najkrajší zážitok z koncertu?

Pre mňa bol najkrajší zážitok jednoznačne na Radvanskom jarmoku, kde sme hrali ešte v začiatkoch. Bolo tam asi päťtisíc ľudí. O to krajšie bolo, že sme fungovali asi len dva roky a prišlo plné námestie. Spievali texty spolu s nami a bolo to naozaj pekné.

Plyšáky asi na koncertoch nelietajú. Máte ale nejaký zážitok s dotieravými fanúšičkami?

Dotieravé nie sú. Možno len občas, ale nie je to nič strašné. Stalo sa napríklad, že sa fotíte a staršia pani vás chytí za zadok.

Mávate koncerty pravidelne?

V lete je toho dosť, potom plesová sezóna je samozrejme, vždy dobrá a napríklad predvianočné obdobie. Nie je to celý rok pravidelne, každý víkend. Hrávame na plesoch, na námestiach, jarmokoch a rôznych festivaloch.

Dá sa na Slovensku uživiť koncertovaním?

Každý z kapely má ešte niečo iné, takže to nerobíme na stopercent. Keby sme sa ale tomu venovali naplno, tak by sa možno aj dalo. Museli by sme mať naozaj pravidelné koncerty.

Aké sú vaše ciele v oblasti hudby, ktoré by ste chceli dosiahnuť?

Mám ich veľa. S kapelou, samozrejme, nahrať čo najviac cédečiek, a to ďalšie by malo byť určené pre deti. Dúfam, že môžem prezradiť. Mali by tam byť texty, ktoré sa deťom páčia, ako stonožka, zjedla kobra bobra a iné. A samozrejme, čo najviac koncertovať na našich samostatných koncertoch. Pár cieľov mám však aj mimo kapely. Keďže sa venujem opere, môj najväčší sen od konzervatória je zaspievať si v opere v Paríži.

Dá sa zvládať škola spolu s koncertami a vystúpeniami v opere?

Mám vždy individuálny študijný plán, pokiaľ mi ho uznajú. Niekedy je to ťažké skombinovať. V škole máme tiež operné štúdio a v rámci štúdia si musíme naštudovať jednu postavu. Na konci býva vystúpenie a už dva roky sa mi to krylo aj s operou. Zatiaľ mi však vždy vyšli v ústrety a nejako sa to podarilo.

Máte aj iné záľuby okrem hudby?

Priateľku, teda už snúbenicu a s ňou sa snažím tráviť čo najviac času. Veľa cestujem aj kvôli práci, ale baví ma to. Ináč by som to nerobil.

V priloženej galérii si môžete pozrieť fotky Petra Račka a jeho kapely!

V OBRAZOCH: Peter Račko a jeho kapela Slovak Tango
7
Galéria
Zdroj: archív Petra Račka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM