Tlačové správy

Viete, ako funguje nočné videnie, termovízia či vlhkomer?

Množstvo vynálezov, ktoré používame či už denne alebo iba občas, nás fascinujú a niekedy nedokážeme pochopiť, ako to mohlo niekoho napadnúť.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ako funguje nočné videnie, termovízia či vlhkomer?
Zdroj: TASR

Teda napadnúť, mňa tiež môže napadnúť, že postavím raketu, ktorá bude na mesiaci rýchlejšie ako vlak z Bratislavy do Trnavy, ale horšie to bude s prevedením tohto nápadu do praxe. Teraz si posvietime na to, ako funguje nočné videnie, termovízia a vlhkomer.

Ako funguje nočné videnie?

Princíp pomerne jednoduchý, no objaviť ho a zostrojiť, muselo byť nesmierne zložité. Nočné videnie zbiera svojim objektívnom infračervené žiarenie a viditeľné svetlo (nezáleží na tom, či je prirodzené alebo umelé) zo svojho zorného poľa, to posiela do elektrooptického meniča, ktorý svetlo zmení na elektróny. Elektrónová fosforová obrazovka dokáže „prečítať“ tieto elektróny a z toho, čo prečíta vytvorí v okulároch obraz, ktorý vidí. A prečo je zelenej farby? Pretože je to farba, v ktorej ľudské oko rozozná najviac odtieňov.

Ako funguje termovízia?

Kvalitná termovízia tiež využíva infračervené žiarenie, vďaka ktorému zobrazuje teplotné rozdiely povrchu telies, objektov, ľudí, zvierat, čohokoľvek. Ľudské oko tieto infračervené signály nevidí, preto je ku každej teplote priradená iná farba, najchladnejšia – čierna, najteplejšia – biela farba. Prečo sa stretávame väčšinou iba s farebnými obrázkami? Pretože naše okolie nie je také horúce/chladné, aby kamera musela zobrazovať maximálne hodnoty.

Ako funguje vlhkomer?

Prvé vlhkomery používali ľudské vlasy – keď je vlhko, vlas sa natiahne, keď je sucho, vlas sa skráti – toto sa prenieslo na ručičku, ktorá to ukázala na stupnici. V súčasnosti sa používajú moderné vlhkomery, ktoré vďaka čipom a senzorom, dokážu zmerať vlhkosť okamžite. Psychometer funguje na porovnávaní suchého a vlhkého senzoru a rozdiel medzi týmito senzormi sa rovná relatívnej vlhkosti.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM