Monika Vengrínová Rôzne

Viete, kto sú vlogeri? Nový fenomén už aj v Poprade, Zika sa snaží odovzdávať radosť videami!

Zuzana, ktorú všetci volajú Zika, je mladá, kreatívna, tak trochu bláznivá, so zmyslom pre humor. Aktuálne nastúpila do 3.ročníka na popradskej obchodke. Rada spieva, tancuje, fotografuje, stretáva sa s priateľmi a novými ľuďmi a cestuje. Okrem toho má však ešte jednu záľubu. Veď si to pozrite sami.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kto sú vlogeri? Nový fenomén už aj v Poprade, Zika sa snaží odovzdávať radosť videami!
Zdroj: Dnes24.sk

Vlogerov nielen vo svete, ale i u nás na Slovensku pribúda ako maku. Na rozdiel od blogerov, ktorí svoje príspevky píšu, vlogeri natáčajú rôzne videá na YouTube a snažia sa nimi či už pobaviť alebo inak upútať svojich sledovateľov a neskôr aj fanúšikov.

Chcela skúsiť niečo nové

Zuzana sa k vlogovaniu dostala spontánne, skôr zo zábavy, keď chcela skúsiť niečo nové. Na YouTube ju nepoznajú inak ako Lady Ziku (ladyzika). Táto prezývka vznikla v čase, keď s kamarátkou natočila svoje prvé videá a zavesila ich na najznámejší hudobno-videový web na svete. Už niečo cez tri mesiace však na svoj YouTube kanál natáča sama.

„Najviac ma na tom baví, že môžem tú radosť a pozitívnu energiu, ktorú sa snažím dávať do videí, odovzdať aj iným ľuďom, ktorí ich sledujú,“ vysvetlila mladá vlogerka spod Tatier a pridala pár ďalších dôvodov, prečo vlogy tvorí, ako je rozvíjanie kreativity pri vymýšľaní scenárov a samotných videí, komunikácia s ľuďmi (challenge a pod.), či upevňovanie odvahy a smelosti.

Videami baví a spríjemňuje deň

Zika najčastejšie vytvára zábavné – funny videá, ktorých cieľom je pobaviť ľudí a spríjemniť im ich deň. Najviac sa snaží inšpirovať vlastnými nápadmi a návrhmi, pokiaľ ide o youtuberov, tu sa inšpiruje prevažne tými zahraničnými a ich tvorbou, aby na slovenskú YouTube scénu priniesla niečo nové. „Samozrejme, sledujem aj niektorých našich youtuberov, nejaký konkrétny vzor ale nemám, pretože sa snažím brať si od každého niečo pozitívne a dobré,“ uviedla Zika s tým, že konkurenciu si nejako neuvedomuje a s nikým nezápasí: „Snažím sa ísť za svojimi cieľmi a robiť to, čo prináša radosť nielen mne, ale aj iným ľuďom“.

Videá na svoj kanál pridáva pomerne často, najmä teraz v letných mesiacoch, keď na ich točenie mala dostatok času. V priemere jej pribudlo jedno video za týždeň.

„Vlog či iné video tvorím tak, že si najprv vždy premyslím, o čom dané video bude. Niekedy si píšem krátku osnovu či scenár, aby to celé malo zmysel. Táto fáza trvá rôzne dlho, záleží najmä od aktuálneho stavu mojej fantázie :) Následne video natočím a potom ho upravujem v programoch, strihám, pridávam efekty,“ prezradila postup tvorby svojich diel Zika.

Na vlogovaní zarábajú slušné peniaze

I keď jej samotnej sa to zatiaľ netýka, mnohí vlogeri si vytváraním videí a ich následným vkladaním na YouTube dokážu zarobiť slušné peniaze. „Postupom času sa to dá. Výsledná suma sa vždy odvíja od toho, koľko videí má daný youtuber na kanáli a tým pádom, koľkým ľuďom sa zobrazí reklama umiestnená vo videu. Youtuberi tak získavajú peniaze za umiestnenie reklám vo svojich videách,“ ozrejmila vlogerka a dodala, že jej YouTube kanál zatiaľ spoplatnený nie je, v poslednom čase však dostala rôzne ponuky na propagáciu a tvorenie reklamy vo svojich videách: „Zatiaľ nad tým uvažujem a uvidím, či ponuky prijmem“.

Nie všetkým, ktorí však videá natáčajú sa darí a nie každý dostáva podobné ponuky. Aký by teda dobrý vloger mal byť? Podľa mladej vlogerky musí byť zábavný, pútavý, výnimočný, niečim charakteristický, aby si ho ľudia zapamätali, komunikatívny a smelý. Tiež musí mať skúsenosti s vystupovaním pred kamerou a strihaním a určite by mal mať hlbší cieľ, prečo tie svoje videá vlastné tvorí.

Nepochopení youtuberi

Práve ten cieľ a zmysel takýchto videí však množstvo ľudí nechápe. Predovšetkým staršia generácia, niekedy však ani tí mladší. „Starší ľudia sú možno navyknutí na iný režim a mnoho z nich vôbec nesleduje YouTube. Myslím si, že niektorí z nich by sa však určite vedeli na takýchto videách zabaviť a odreagovať – samozrejme, ak majú podobný zmysel pre humor,“ uvažuje Zika, podľa ktorej je dnes vlogovanie také populárne práve preto, lebo čím ďalej tým menej ľudí sleduje televíziu.

„Mladá generácia ľudí sa sústreďuje skôr na internet a je im praktickejšie sledovať rôzne videá tu. Taktiež si myslím, že ich rôzni youtuberi vedia niekedy lepšie pobaviť ako nejaký film,“ dodala na záver vlogerka.

Mladá vlogerka spod Tatier takto zabáva ľudí na internete
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM