Aktualizované Správy Regióny

Viete si predstaviť električku cinkajúcu v tesnej blízkosti SND? Kultúrne inštitúcie sú proti

Projekt Spojená Bratislava, s ktorou prišli J&T REAL ESTATE, ráta s električkou prechádzajúcou popred "Umelku" aj vedľa Slovenského národného divadla.

Ilustračný obrázok k článku Viete si predstaviť električku cinkajúcu v tesnej blízkosti SND? Kultúrne inštitúcie sú proti
4
Galéria
Zdroj: J&T Real Estate

Projekt Spojená Bratislava spoločnosti J&T REAL ESTATE počíta s predĺženou traťou električky od Šafárikovho námestia cez Pribinovu, Košickú ulicu a cez Miletičovu, kde by sa napojila na ružinovskú radiálu. Ďalšia vetva by mala smerovať k Novému Lidu na petržalskej strane Dunaja. Časti verejnosti a viacerým štátnym inštitúciám sa takéto riešenie nepozdáva a v posledných dňoch vyvolalo búrlivé diskusie.

Rušivý prvok

Plánovaná električková trať v blízkosti novej budovy Slovenského národného divadla (SND) sa nepozdáva ani ministerstvu kultúry. Dá sa totiž predpokladať, že zvuk a vibrácie električiek budú rušiť predstavenia v divadle. Každý, kto bol aspoň raz na koncerte v Redute totiž vie, čo „narobí“ električková trať umiestnená v tesnej blízkosti kultúrnej inštitúcie.

„Ani s použitím najmodernejších materiálov a technológií pri rekonštrukcii uvedenej budovy či rekonštrukciou koľajovej trate sa nepodarilo úplne zabezpečiť odhlučnenie a eliminovanie vibrácií. Električková trať by spôsobila mnohé prevádzkové problémy SND pri uvádzaní predstavení, pri realizácii vonkajších projektov, partnerských spoluprác a pod., ako aj problémy s bezpečnosťou na pešej zóne či s prístupom k pokladniciam SND,“ uvádza Ministerstvo kultúry SR v pripomienke, ktorú podalo.

Ohrozený priestor pred SND

Ministerstvo si myslí, že električková trať by divadlu spôsobila prevádzkové problémy a ohrozila by bezpečnosť návštevníkov, ktorí prichádzajú do divadla cez existujúcu pešiu zónu. Obávajú sa tiež zmeny konceptu budovy a divadelného námestia. Pri realizácii projektu by sa totiž musela premiestniť fontána Kaskáda, čím by sa narušil príbeh priestoru SND. Podobne by to bolo aj s pozemkami okolo divadla. Časť z nich by muselo SND prepustiť developerovi a už by nemohlo ovplyvniť ich využitie.

Z kultúrnych inštitúcií sa ozvala aj Slovenská výtvarná únia (SVÚ), ktorá sa obáva ohrozenia areálu Galérie Umelka. Developer totiž plánuje vďaka výnimke v stavebnom zákone stavbou električkovej trate zasiahnuť aj pozemok SVÚ. Slovenská výtvarná únia tiež upozornila verejnosť na petíciu Slobodného mesta a vyzýva, aby ju ľudia podpísali.

Petícia Slobodného mesta

Petíciu, ktorú podpísalo už viac ako 1 000 ľudí, zostavili aktivisti z iniciatívy Slobodné mesto. Vyzývajú v nej podpredsedu vlády Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, aby rešpektoval nesúhlasné stanoviská hlavného mesta SR Bratislava a všetkých dotknutých mestských častí proti udeleniu významnej investície.

„Zároveň žiadame predsedu vlády SR Róberta Fica a všetkých členov vlády SR, aby neschválili predložený návrh na udelenie štatútu významnej investície Spojenej Bratislave a tým vytvorili priestor pre demokratický a udržateľný rozvoj hlavného mesta Slovenska,“ píše sa v petícii.

Developer sťahuje žiadosť o významnú investíciu

Dnes na poludnie J&T REAL ESTATE zverejnilo, že nateraz sťahuje žiadosť o významnú investíciu. Verejný prísľub o vybudovaní električky však platí.

„Na základe neštandardného priebehu vnímania žiadosti o udelenie štatútu významnej investície a z dôvodu komplikovanosti procesov sprevádzajúcich jej schválenie, sa spoločnosť J&T REAL ESTATE rozhodla nateraz stiahnuť svoju žiadosť zámeru Spojená Bratislava,“ uvádza J&T REAL ESTATE. Týmto krokom chce zároveň vytvoriť priestor, aby sa o jednotlivých častiach vízie Spojenej Bratislavy diskutovalo konštruktívne a najmä na odbornej úrovni.

Spojená Bratislava - J&T Real Estate
4
Galéria
Zdroj: J&T Real Estate
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM