Regióny

Víkendové dažde narobili problémy na východe: Situácia sa postupne upokojuje

Situácia na riekach východného Slovenska sa po víkendových intenzívnych zrážkach upokojuje. Na niektorých tokoch je ešte vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Víkendové dažde narobili problémy na východe: Situácia sa postupne upokojuje
Foto: Peter Handzuš

„Tie máme stále na prečerpávacích staniciach. Je ich viacero, najmä v pôsobnosti našich správ v Michalovciach a Trebišove,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. Spomenul tiež Hornád, Olšavu a Torysu. „Druhé stupne pretrvávajú na Bodrogu hlavne v Trebišove, takže to je Trnávka a prítoky, a ešte aj na Ondave,“ priblížil s tým, že situácia je už pokojná. Tretí a už aj druhý stupeň, ktorý bol vyhlásený cez víkend na Roňave v Michaľanoch, bol podľa jeho ďalších slov odvolaný.

Momentálne riešia vodohospodári zvýšený prítok z lesov, ktorý podľa Machavu po takých intenzívnych zrážkach trvá ešte niekoľko dní. „Výrazný prítok je do vodných nádrží Zemplínska šírava a Domaša. Je to približne o desaťkrát viac ako obvykle, takže odtiaľ sa vypúšťa viac vody,“ priblížil.

Na Domaši to bolo v utorok ráno 45 kubických metrov za sekundu, Šírava vypúšťala takmer 50 kubických metrov za sekundu. „Regulujeme to tak, aby na spodných úsekoch riek nedochádzalo k príliš vysokému vodnému stavu, aby potom aj tam, kde sa toky spájajú, nevznikali problémy,“ spresnil Machava.

V noci na utorok mali v teréne 94 pracovníkov a 20 kusov techniky. „Situáciu monitorujeme. Keď budú stupne povodňovej aktivity odvolané, budeme realizovať obhliadky a následne sanáciu podmytých a poškodených brehov,“ uzavrel hovorca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM