Zo Slovenska

Vinný alebo nevinný? Výbor v kauze Matovič zatiaľ nerozhodol

Patová situácia. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zatiaľ nerozhodol, či Matovič porušil zákon, keď mu bežala živnosť súbežne s poslaneckým mandátom.

Ilustračný obrázok k článku Vinný alebo nevinný? Výbor v kauze Matovič zatiaľ nerozhodol
Zdroj: TASR

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií dnes rozhodoval o poslaneckom osude šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Dôvodom bola opäť oživená kauza jeho údajného podnikania súbežne s poslaneckým mandátom. Na svetlo ju opäť vytiahli aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Aktivisti upozornili, že poslanec mal mať opätovne obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Podľa nich takto porušil zákon už po druhý raz. Predtým už za rovnakú chybu dostal pokutu 12-tisíc eur.

Zdroj: TASR

Zatiaľ nevieme!

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes nedospel k žiadnemu konkrétnemu záveru. Nerozhodol sa, či odporučí parlamentu odobratie poslaneckého mandátu Igorovi Matovičovi, alebo nie.

Výbor čakal na stanovisko Ústavu práva a štátu Slovenskej akadémie vied, ale nedostal ho. Niektorí experti z ústavu sa totiž ospravedlnili pre zaujatosť.

Matovič sa dnešného konania výboru nezúčastnil, poslanci ho však požiadali o podanie stanoviska. Ak výbor pre nezlučiteľnosť napokon odobratie mandátu schváli, budú o ňom rozhodovať všetci poslanci parlamentu.

Kauza vyhodený Gaulieder

V minulosti prišiel rozhodnutím parlamentu o mandát poslanec František Gaulieder. Ten sa v roku 1994 dostal do NR SR za HZDS, ale keď o dva roky vystúpil z poslaneckého klubu, nasledoval trest. Vtedajšia koalícia HZDS, SNS a Združenie robotníkov Slovenska ho hlasovaním zbavila mandátu.

Ústavný súd Gauliederovi potvrdil, že parlament porušil jeho ústavné práva, ale to bolo asi tak všetko, čo vtedajšia vládna koalícia pripustila. Jeho návrat do parlamentu sa nekonal.

Vy ste hlasovali za odchod Matoviča

Pred pár dňami sme sa vás pýtali, či ste za, alebo proti vylúčeniu Igora Matoviča z parlamentu. Hlasujúci v našej ankete sa rozdelili na dva tábory, 59,1 percenta si myslí, že kto dvakrát poruší rovnaký zákon, mal by za to niesť zodpovednosť. Nie je pritom podľa vás podstatné, či to urobil vedome, alebo nevedome.

Na druhej strane, 40,9 percenta hlasujúcich vyjadrilo Igorovi Matovičovi podporu a myslí si, že zo strany aktivistov je kauza iba snaha o jeho diskreditáciu.

Príde Matovič pre opakovanú chybu o poslanecký mandát?
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM