Prokop Slováček Rôzne

Víno nemusíte len piť: Farbí látku, čistí pleť, detoxikuje a lieči

Pitie vína je určite najpríjemnejšie, ale tento lahodný mok sa dá využiť aj inak. Pripravte si nanuky, ľadové vínové kocky alebo kozmetickú masku.

Ilustračný obrázok k článku Víno nemusíte len piť: Farbí látku, čistí pleť, detoxikuje a lieči
Zdroj: TASR

Sezóna vinobraní je tu, a tento rok bola vraj úroda veľmi dobrá. Pre vinárov to bude určite tak trošku rúhanie, ale čo urobiť s vínom, ktoré nám až tak nezachutí alebo nám ostanú nejaké nedopité zvyšky? S úspechom sa dá využiť aj inak.

Liečivé kvapky

Bylinky môžeme nakladať do bieleho aj červeného vína. Platí zásada, že hrsť čerstvých alebo sušených zalejeme pol litrom vína. Necháme macerovať 14 dní na slnečnom mieste. Po scedení užívame 3 x denne polievkovú lyžicu.

Voľba byliniek je na vás, určite zopár poznáte a viete ako účinkujú. Tak aspoň zopár nápadov. Kombinácia medovky, yzopu a rozmarínu pôsobí upokojujúco. Palina (pozor, pridajte len štipku, je veľmi horká) s medovkou a napríklad s bazalkou vylepšuje trávenie. Chrenové víno čistí žlčník, rozmarínové víno je zasa vraj dobré na potenciu.

Detoxikácia vínom

Je dobré využiť červené, radšej kyslejšie. Jeden hlt prevaľujte v ústach dovtedy, kým nestratí svoju kyslú chuť. Potom vypľujte a očistite si zuby zubnou pastou. Táto stará procedúra pomôže očistiť vašu ústnu dutinu od toxínov, je to dobrá prevencia pre vznikom zubného kazu, zápalom ďasien alebo hrdla.

Prečítajte si aj: Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné

Ľadové kocky na varenie

Víno nalejte do klasických formičiek na ľad a dajte zmraziť. Je mnoho receptov, ktoré si vyžadujú trošku vína, či už bieleho, alebo červeného. A tak ľadové vínové kocky len vytiahnite a môžete použiť na varenie. Pre trošku vína predsa nebudete otvárať novú fľašu.

Čítajte aj: Nápoj bohov pomáha proti obezite. Vedci majú dôkazy o účinkoch červeného vína!

Zaváranie s vínom

Víno dodá jedinečnú chuť vašim džemom, slanému čatní, ovocným zaváraninám, ale do vína sa zavárajú aj huby. Stačí si už len pohľadať ten správny recept a mať odvahu experimentovať s chuťou.

Farba na tričko

Červené víno obsahuje veľa farbiva a to sa dá využiť. Napríklad na zafarbenie trička. Zahrejte víno až k bodu varu vo veľkom hrnci. Vložte tričko, desať minúť ešte povarte, vyberte a nechajte vychladnúť. Potom preperte v studenej vode. Neočakávajte zázraky, skôr niečo ako batikové tričko. Ale unikátny kúsok vo vašom šatníku to rozhodne bude.

Mohlo by vás zaujímať: Liečivá baza je späť na scéne. Teraz už je naozaj čierna + RECEPT

Nanuky pre dospelých

Máte doma nádobky na domáce nanuky, do ktorých ste v lete robili osviežujúce ovocné pochúťky? Tak do nich nalejte víno zmiešané s troškou cukru. Striedajte biele a červené víno a budete mať nanuky rôznych farieb.

Kozmetická maska

Tento nápad ocenia najmä ženy. Na kúsok vaty či kozmetický tampón kvapnite trošku vína a očistite si ním celú tvár. Kyseliny, ktoré vo víne sú, očistia, zjemnia a vyhladia pokožku. Kompletnú masku na tvár si môžete urobiť z masy, ktorá ostane po vylisovaní hrozna.

Prečítajte si aj: Červený melón je superpotravina. Lieči a zlepšuje erekciu + RECEPT

Víno nemusíte len piť. Farbí látku, čistí pleť, detoxikuje a lieči
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM