Hokej

Víťazstvo s trpkou príchuťou: Slováci zdolali Bielorusov a lúčia sa so šampionátom

Slovenská hokejová reprezentácia zdolala vo svojom poslednom zápase na MS v Dánsku súpera z Bieloruska a obsadila nepostupovú piatu priečku.

Ilustračný obrázok k článku Víťazstvo s trpkou príchuťou: Slováci zdolali Bielorusov a lúčia sa so šampionátom
25
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenskí hokejisti nastúpili na svoj záverečný zápas na MS v Dánsku vo veľkom štýle a už po 18 sekundách sa ujali vedenia. Nagy prihral do jazdy Bakošovi, ktorý namieril spoza hráča do šibenice. Pre slovenského útočníka to bol vôbec prvý bod na turnaji. V 3. minúte dostal tvrdý hit Jurčo a skončil na ľade, ale na striedačku dokorčuľoval sám a po pár minútach pokračoval v zápase. Bielorusi si v 6. minúte zahrali presilovku, ale nič výrazné nevymysleli. Krátko na to mali početnú výhodu aj ich súperi a darilo sa im v nej podstatne lepšie. Nagy poslal krížnu prihrávku na Bakoša, ten vypálil z prvej a Jurčo tečoval puk za Trusa – 2:0. V 14. minúte sa zaskvel Rybár, keď vychytal tutovku Šarangoviča a vzápätí aj šancu Levšu počas ďalšej presilovky Bieloruska.

Do druhého dejstva nastúpil do slovenskej bránky Marek Čiliak, pričom na striedačke nebol žiadny náhradný brankár. Rybár sa totiž zranil a tak sa musel rýchlo prezliecť do výstroja Denis Godla. Medzičasom si Bielorusi zahrali ďalšiu presilovku, ale ani tá gól nepriniesla. Krátko po polovici zápasu prvý slovenský útok zamkol súpera v jeho obrannom pásme a vyzeralo to akoby hral presilovku, vypracoval si niekoľko šancí a tlak vyústil do vylúčenia Lisovca. Slováci však inkasovali počas početnej výhody, keď im ušiel Kitarov a svoj nájazd premenil – 1:2. Vzápätí si zahrali presilovku aj Bielorusi a Linglet vyrovnal na 2:2, keď tečoval strelu Platta. V 37. minúte mal po prihrávke Bakoša tutovku Nagy, ale Trus vytiahol parádny zákrok a zmaril mu gólovú radosť. O minútu neskôr zahodili prečíslenie dvoch na jedného Bondra so Svitanom.

V úvode tretej časti mal veľkú šancu opäť Bondra po prihrávke Svitanu, ale zoči voči Trusovi neuspel. V 46. minúte si pozície vymenili, no gólom sa neskončila ani táto tutovka. Pykať mohli o moment neskôr, Drozd si položil Čiliaka na ľad, jeho strela však skončila na žŕdke. Ani jeden nehral dobre v defenzíve a tak sa v ďalších minútach roztrhlo vrece s gólmi. V 48. minúte sa zblízka presadil druhýkrát v zápase Bakoš – 3:2. Ramsayho zverenci sa však z vedenia dlho netešili, už o minútu vyrovnal Kovyršin, ktorému naservíroval puk pred bránku Suško – 3:3 a v 51. dokonca prvýkrát v zápase prehrávali. Vylúčenie Marcinka potrestal Vorobej. Pri góle zostali pred Čiliakom dvaja nepokrytí Bielorusi. Ani tento stav však nevydržal dlhšie ako minútu. V 52. minúte sa presadil Jurčo – 4:4. Slovensko sa nakoniec rozlúčilo so šampionátom víťazne, v 55. minúte strelil piaty gól Hovorka po prihrávke Krištofa a o minútu neskôr upravil na 6:4 z trestného strieľania Ďaloga. V záverečných sekundách spečatil skóre Krištof v presilovej hre.

Bielorusko – Slovensko 7:4 (0:2, 2:0, 2:5)

Góly: 33. Kitarov (Drozd, Falkovskij), 35. Linglet (Levša, Platt), 49. Kovyršin (Suško, Pavlovič), 51. Vorobej (Šarangovič, Platt) – 1. Bakoš (Nagy, Sekera), 11. Jurčo (Bakoš, Nagy), 48. Bakoš (Nagy), 52. Jurčo (Bakoš, Nagy), 55. Hovorka (Krištof), 56. Ďaloga (tr. strieľanie), 60. Krištof (Jurčo, Nagy). Rozhodcovia: Hribik (ČR), Lemelin (Rak.) – Kilian (Nór.), Oliver (USA), vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, 4857 divákov.

Bielorusko: Trus – Falkovskij, Vorobej, Chenkel, Lisovec, Korobov, Ustinenko – Linglet, Šarangovič, Platt – Pavlovič, Kovyršin, Suško – Levša, Razvadovskij, Kislij – Drozd, Kitarov, Gavrus – Materuchin

Slovensko: Rybár (od 21. minúty Čiliak) – Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Jurčo, Nagy, Bakoš – Hovorka, Krištof, Haščák – Svitana, Buc, Bondra – Kudrna, Marcinko, Cingel

Ladislav Nagy, útočník SR: „Určite sme si chceli tento zápas užiť. Sami sme si ale skompikovali situáciu, viedli sme 2:0, dovolili sme súperovi vyrovnať aj otočiť, nakoniec sme to v závere rozhodli v náš prospech. Štvrťfinále sme si prehrali už v prvom zápase, nemali sme dostať s Českom gól na 2:2 desať sekúnd pred koncom. Boli by sme potom sebavedomí a Švajčiarov by sme zdolali.“

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Víťazstvo s trpkou príchuťou: Slováci zdolali Bielorusov a lúčia sa so šampionát
25
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM