Regióny

VIZUALIZÁCIE: Na mieste legendárneho Lida by mohla vzniknúť pláž aj prírodný park

Bratislavčania by sa mohli onedlho dočkať obnovy legendárnej dunajskej pláže Lido. Čo všetko vznikne na pravom brehu Dunaja?

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Na mieste legendárneho Lida by mohla vzniknúť pláž aj prírodný park
6
Galéria
Zdroj: Compass Architekti

Na petržalskom brehu Dunaja, medzi Starým mostom a Prístavným mostom, sa kedysi rozprestierala verejná pláž Lido s kúpaliskom. Bolo to obľúbené výletné miesto mnohých Bratislavčanov, kde si ľudia mohli zaplávať priamo v Dunaji.

Petícia za obnovu pláže

Priestor je však dlhodobo nevyužívaný, v dezolátnom stave a znečistený. Za obnovenie pláže a zachovanie tradičnej činnosti vodákov zrealizovala v minulom roku iniciatíva Lido Lagúna petíciu, pod ktorú sa podpísalo 4 500 ľudí.

„Snažili sme sa vytvoriť koncept nábrežia, ktorý by mal rekreačno-kultúrny charakter a mohol by slúžiť ľuďom,“ povedal Jakub Kuruc, predseda petičného výboru za obnovu Lida.

Petíciu následne prerokovalo mestské zastupiteľstvo a na základe jeho uznesenia vypracovali iniciatívy Lido Lagúna a Nové Lido spoločnú štúdiu, ktorá počíta s vytvorením športovo-rekreačnej zóny, v rámci ktorej má vzniknúť verejná pláž, promenáda, prírodný park či prístav.

Park, prístav aj promenáda

Prírodný park by mal vzniknúť pri Starom moste a má slúžiť na šport, oddych a prechádzky. Okrem toho sa počíta s vytvorením súvislej nábrežnej promenády a taktiež promenády na hrádzi, ktorá sa napojí na už existujúce chodníky a cyklotrasy v okolí.

Štúdia navrhuje aj zachovanie lodeníc vodáckych klubov, vytvorenie malého prístavu pre rekreačné člny a taktiež oživenie Ovsišťského ramena, ktoré bolo v minulosti prerušené kvôli výstavbe Prístavného mosta a odvtedy sa neobnovilo.

Realizácia projektu je teraz v kompetencii hlavného mesta. Prvým krokom je zapracovanie navrhovaného riešenia do územného plánu. „Momentálne čakáme na kroky mesta. Štúdia bola prezentovaná primátorovi, ktorému sa návrh páčil a vyjadril mu svoju podporu,“ povedal Martin Mišík, člen odborného tímu iniciatívy Lido Lagúna.

Vizualizácie nábrežie Lido
6
Galéria
Zdroj: Compass Architekti
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM