Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vláda chce zrealizovať niekoľko opatrení: Vyššie platy učiteľom a zlepšenie zdravotnej starostlivosti

Znižovanie deficitu, zmeny v daňovom systéme, zvyšovanie platov učiteľov a zlepšovanie zdravotnej starostlivosti - to sú niektoré z opatrení, ktoré by chcela nová vláda strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť zrealizovať v najbližších rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Vláda chce zrealizovať niekoľko opatrení: Vyššie platy učiteľom a zlepšenie zdravotnej starostlivosti
Foto: Rastislav Búgel

Zhrnuté sú v Národnom programe reforiem (NPR) Slovenskej republiky 2016, ktorý schválila vláda na dnešnom zasadnutí. Kabinetu ho predložil rezort financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD). Následne ho vláda pošle aj Európskej komisii do Bruselu.

Počas dvoch rokov

Program reforiem popisuje štrukturálne opatrenia, ktoré kabinet plánuje uskutočniť najmä v najbližších dvoch rokoch. Okrem iného počíta s postupným znižovaním deficitu verejnej správy na 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2017, 0,44 % HDP v roku 2018 a dosiahnutie rozpočtového prebytku 0,16 % HDP v roku 2019.

„Novým nástrojom pre dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu, ako aj pre zvýšenie hodnoty za peniaze je hodnotenie efektívnosti verejných výdavkov,“ priblížil rezort financií v dokumente.

Vláda chce tiež prijať viaceré zmeny v daňovom systéme a ďalej zlepšiť efektívnosť výberu daní. Daň z príjmov právnických osôb sa zníži na 21 % a od roku 2018 sa zruší inštitút daňovej licencie.

„Zmeny v školstve sa zameriavajú na zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania zvyšovaním platov učiteľov,“ pokračuje ministerstvo financií. Rozšíria sa tiež kapacity materských škôl, podporí sa propagácia duálneho vzdelávania a začleňovania marginalizovaných komunít. „Vo vysokom školstve sa plánuje inštitucionálna reforma Akreditačnej komisie a zmeny v systéme financovania,“ avizuje dokument.

100-tisíc pracovných miest

V najbližších štyroch rokoch sa má podporou hospodárskeho rastu vytvoriť na trhu práce 100 000 nových pracovných miest. „Sprísnia sa podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok na aktiváciu ľudí bez práce,“ uvádza sa ďalej v NPR. Plánuje sa tiež upraviť valorizácia dôchodkov v priebežnom dôchodkovom systéme pri zachovaní dlhodobej udržateľnosti verejných financií a vytvorí sa možnosť programového výberu v 2. dôchodkovom pilieri.

Viaceré opatrenia budú zamerané na zlepšenie zdravotnej starostlivosti. „Začne postupná centralizácia obstarávania štátnych nemocníc na úrovni ministerstva zdravotníctva a zverejňovanie porovnávacích cenníkov,“ opísal rezort financií. V záujme vyššej efektívnosti riadenia štátnych nemocníc budú tiež prijaté nové pravidlá obstarávania zdravotníckej techniky s využitím cenových benchmarkov a povinné externé finančné audity.

Účinný protischránkový zákon

„Zefektívňovanie súdnictva bude prebiehať najmä špecializáciou súdnej sústavy a sudcov, zvýšením kompetencií vyšších súdnych úradníkov a revíziou Občianskeho súdneho poriadku, rekodifikáciou civilného procesu,“ vymenúva program reforiem. Transparentnosť sa má zvýšiť prijatím účinného protischránkového zákona a zverejňovaním informácií o hospodárení štátnych firiem a rozhodovaní samospráv.

Hlavnými opatreniami v doprave budú výstavba úsekov diaľnic a rýchlostných ciest a výstavba, obnova a údržba ciest I. triedy. „Dopravné priority budú po prvýkrát určené podľa národného multimodálneho dopravného modelu,“ zdôraznil rezort financií.

Zjednodušenie poskytovania služieb

V rámci reformy verejnej správy sa má ďalej zjednodušiť poskytovanie služieb občanom zabezpečovaných štátom. V tejto súvislosti bude pokračovať otváranie približne 30 klientskych centier pre styk miestnej a špecializovanej štátnej správy s verejnosťou.

Financovanie opatrení zhrnutých v Národnom programe reforiem sa podľa ministerstva financií zabezpečí v rámci stanovených limitov výdavkov a počtu zamestnancov jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM