Webnoviny - Svet

Vláda ocenila záchranárov a lekárov za Haiti

WEBNOVINY.SK

Haiti Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Tím slovenských záchranárov a lekárov, ktorí sa zúčastnili na záchranných prácach na zemetrasením postihnutom Haiti dnes prijali a ocenili na Úrade vlády SR. Spolu 21 členov tímu si z rúk predsedu vlády Roberta Fica prevzalo pamätné listiny. Na prijatí a ocenení pracovníkov vyslaných z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a pracovníkov Komplexnej centrálnej záchrannej služby sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a vedenie Policajného zboru SR – policajný prezident Ján Packa a viceprezident Stanislav Jankovič. Úlohou tímu bola najmä dezinfekcia proti šíreniu chorôb a epidémií. Vybudovali tri poľné nemocnice, kde ošetrovali zranených. Tiež vyhľadávali ľudí a vyslobodzovali telá spod závalov a trosiek.

Premiér Robert Fico, ktorý pravidelne dostával správy o priebehu záchrannej akcie od vedúceho lekárov Vladimíra Krčméryho, označil prácu tímu za skutok vrcholnej humanity a poďakoval sa záchranárom za odvahu pomôcť ľuďom na Haiti a za šírenie dobrého mena Slovenska.

Bez logistickej, materiálnej podpory vlády, ministerstiev vnútra a zahraničných vecí by sa slovenský záchranársky tím nedostal medzi prvé krajiny, ktoré do humanitárnej akcie pustili Američania a Francúzi, zdôraznil profesor Krčméry. Teší ho, že akcia spustila celú lavínu ďalších charitatívnych aktivít. Zásluhu na úspechu humanitárnych projektov pre Haiti majú podľa Krčméryho aj médiá. Poďakoval sa im za to, že správami o Haiti rušia pokojný spánok a vyvolávajú potrebu činov solidarity.

Slovenský tím by nemal taký úspech bez stopercentnej tímovej práce záchranárov a lekárov, povedal vedúci záchranárov Ján Culka. Teší ho najmä, že po desiatich rokoch snáh sa podarilo pri tejto misii vytvoriť spoločný tím záchranárov a zdravotníkov. „Mohli sme ukázať, ako je to efektívne, rýchlejšie a účinnejšie,“ povedal médiám. Členovia Komplexnej centrálnej záchrannej služby darovali ako prejav vďaky za podporu malý dar premiérovi aj ministrovi vnútra. Okrem iného dostali malý kamenný glóbus s vyznačením polohy Haiti.

Ostrovný štát v Karibiku zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdom 7,3 v noci 12. januára. Hlavné mesto Port-au-Prince je úplne zničené. Zemetrasenie si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo najmenej 212-tisíc mŕtvych. Ďalšieho štvrť milióna utrpelo zranenia a milión ľudí ostal bez strechy nad hlavou. V štáte Haiti je zničená infraštruktúra, vrátane zdrojov pitnej vody, je tu nedostatok jedla, liekov aj zdravotníkov.

Návrat k životu z čias spred zemetrasenia potrvá na Haiti podľa odhadu Culku 30 až 50 rokov. S jeho názorom súhlasí aj Krčméry. Podľa skúseností, ktoré má i vďaka štvorročnému pôsobeniu ich doktorov v piatich projektoch na Haiti, odhaduje, že „rehabilitácia krajiny bude ťažšia ako rehabilitácia ľudských osudov“. Zdravotnícke tímy sa na Haiti pre kritické pracovné podmienky striedajú každých osem až desať dní. „Musíme počítať s tým, že nás unesú, zastrelia, ale na druhej strane zbytočne nevyhľadávať toto riziko.“ Pracovať sa preto dá len cez deň, povedal Krčméry. Nateraz posledná skupina zdravotníkov odišla v pondelok 8. februára a v pláne je vyslanie ešte ďalších dvoch – troch. Na rozdiel od prvých tímov, v ktorých boli najmä chirurgovia, sú v súčasných prevažne detskí lekári. Na Haiti sú zo Slovenska aj záchranné tímy organizácie Magna deti v núdzi a Asociácie samaritánov SR.

Haiti v prvom rade podľa Vladimíra Krčméryho čaká obnova infraštruktúry. Potrebné je najmä obnoviť zásobovanie pitnou vodou. Problémom budú aj infekcie a zdravotné komplikácie, ktoré čakajú asi milión ľudí, čo žijú na uliciach miest Haiti. Práve na zabezpečenie pitnej vody pre nemocnice vyhlásila Komplexná centrálna záchranná služba zbierku na kúpu 21 čistiarní vody. Culka verí, že sa im za dva – tri týždne podarí vyzbierať potrebných približne 70 tisíc eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM