Zo Slovenska

VLÁDA: Okresu Sobrance odklepla millióny eur, očakáva stovky pracovných miest

Vláda pokračuje vo svojom výjazdovom rokovaní po východe Slovenska. Dnes si to namierila do okresu Sobrance, ktorý je na chvoste s pracovnými možnosťami.

Ilustračný obrázok k článku VLÁDA: Okresu Sobrance odklepla millióny eur, očakáva stovky pracovných miest
Zdroj: TASR

Akčný plán rozvoja okresu Sobrance dnes schválil vládny kabinet s cieľom znížiť mieru nezamestnanosti v tomto regióne podporou vytvorenia 1225 nových pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná investícia v tomto období pre okres je približne 69 miliónov eur.

„Predpokladáme, že celková finančná investícia z verejných zdrojov bude 53 400 000 eur a zo súkromných zdrojov 15 400 000 eur. Dnes sme schválili aj regionálny príspevok, ktorý musí uvoľniť ministerstvo financií vo výške 2 505 000 eur. Plán vytvoriť 1225 nových pracovných miest do roku 2020 je z toho pohľadu absolútne realistický,“ uviedol po výjazdovom rokovaní v Sobranciach premiér Robert Fico.

Podpora hydinárstva

Z konkrétnych opatrení uviedol premiér podporu projektu chovu a spracovania hydiny v sume 670-tisíc eur z regionálneho príspevku s očakávaným vznikom 600 pracovných mi­est.

Vytvoriť by sa malo ďalej sedem sociálnych podnikov v Sobranciach a obciach Ostrov, Inovce, Úbrež či Veľké Revištia.

Podpora bude smerovať aj pre zariadenia pre seniorov v So­branciach a obciach Koromľa a Lekárovce, ďalej na vybudovanie dvoch športovo-relaxačných centier či Liečebného a relaxačného centra v Sobranciach s využitím kúpeľníckej tradície.

Čítajte aj: Späť do práce. Vládu čakajú výjazdy do regiónov, začína v Sabinove

Peniaze pôjdu napríklad aj na integrované centrá inkluzívnej výchovy a vzdelávania a Tréningové centrum a Centrum odborného vzdelávania pri SOŠ obchodu a služieb Sobrance.

Za zeleným stolom

Premiér zdôraznil, že akčný plán je dôležitý mobilizáciou všetkých síl. „Akčný plán nevzniká v Bratislave za úradníckym zeleným stolom, ale je výsledkom veľmi úzkej komunikácie podnikateľov, ktorí sú v tomto priestore, miestnej štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy a samozrejme ústredných orgánov štátnej správy, ktoré spolupracujú. Akčný plán je krytý finančnými prostriedkami a je aj kontrolovateľný,“ povedal.

Okres Sobrance v Košickom kraji pri hranici s Ukrajinou patrí k okresom, ktoré dlhodobo evidujú vysokú mieru nezamestnanosti. Jeho priemerná miera nezamestnanosti od roku 2013 do prvého kvartálu 2016 sa pohybovala medzi 23,9 % a 17,8 %, kým za rovnaké obdobie na celom Slovensku bola medzi 14,7 % a 10,1 %.

Priláka okres investorov?

„Medzi špecifické okresné faktory patrí hlavne periférna poloha okresu v rámci štátu na schengenskej hranici Európskej únie s Ukrajinou, špecifická odvetvová orientácia regionálnej ekonomiky, nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra zameraní stredného školstva. V okrese sú sťažené podmienky pre prilákanie väčších zahraničných investorov,“ uvádza vládny materiál.

Čítajte aj: Vláda rozhodla. Sabinov dostane stovky tisícov eur. Na čo pôjdu?

S cieľom prijatia akčných plánov na podporu okresov s vysokou mierou nezamestnanosti vláda počas najbližších štyroch týždňov absolvuje celkovo deväť výjazdov. Prvá trojdňová šnúra je na rade tento týždeň. V pondelok (22. 8.) ministri navštívili okres Sabinov, v stredu (24. 8.) zasadnú v Trebišove.

Vláda - Sobrance
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM