Peter Simon Kultúra

Vladimír Merta o koncerte v Betliari: Obdivujem váš kraj, v minulosti som prechádzal tunajšou prírodou

Známy český pesničkár, spisovateľ, filmový režisér ale i architekt. Okrem iného sa preslávil aj ako autor hudby k viacerým filmom. Vladimír Merta nám prezradil, čo si pripravil na koncert do Betliara a čo ho na našom kraji uchvátilo.

Ilustračný obrázok k článku Vladimír Merta o koncerte v Betliari: Obdivujem váš kraj, v minulosti som prechádzal tunajšou prírodou
Zdroj: TASR

O tejto akcii, ktorá sa uskutoční v známej dedinke pri Rožňave, by ste mali rozhodne vedieť. V betliarskom kultúrnom dome môžete byť svedkami krstu cédečka, ktorý bude spojený aj s koncertom. Do Betliara zavíta známy český hudobník Vladimír Merta a aj jeho hosť Zuzana Homolová. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali priamo hlavnú hviezdu podujatia Vladimíra Mertu.

Ako vnímate podujatie v Betliari a počuli ste niekedy o tejto dedinke?

Na cestách po Slovensku som vždy obdivoval renesančné a zemianske kaštiele, obranné opevnenia. Kraj Gemera je určite spätý s množstvom histórie, na ktorú sa veľmi teším. V mojich predstavách určite rezonuje dobový tulák, ktorý do zasnežených končín prináša posolstvo z južných krajiniek. Takže sa ako pesničkár v malých obciach cítim podobne. Teším sa aj na Zuzku Homolovú, ktorá priestory naplní ozajstnou retro hudbou.

Ako ste sa zoznámili s pánom Pažítkom a ako vnímate myšlienku koncertu v našich končinách?

Rudo, Rudo… Keby som ja už vedel, ako sme sa spoznali, bolo to naozaj dávno. Priznám sa vám, že si už pri toľkých akciách a vystúpeniach ani nepamätám. No zdá sa mi, že sme spolu už koncertovali aj so Zuzkou na jeho láskavé pozvanie. Boli sme ale mladší.

Ostala vám v pamäti nejaká úsmevná príhoda z ciest po Slovensku?

Určite áno a na jednu si pamätám aj z okolia Rožňavy. Ako študent som prechádzal rožňavské vrchy a obdivoval zmiešané lesy a krásne lúky. Zháňal som mieste pesničky, ktoré som poznal len z rozprávania a nejakých záznamov. Všade ticho a zrazu rana pytliaka. Namiesto piesní som však počul len svoj dych a šušťanie v ušiach. Rovno som zamieril do neďalekej krčmy, kde prišiel harmonikár. Hovorím si konečne a on spustil česky pieseň Škoda lásky.

Na čo sa môžu tešiť vaši fanúšikovia na koncerte v Betliari?

S gitarou si určite nevystačím. Donesiem si aj iné hudobné nástroje a nebude chýbať mandolína a fujara.

Akcia je na programe v sobotu 23. januára 2016 od 18:00. Vstupné je 7 eur. Lístky si môžete kúpiť v predpredaji na Obecnom úrade v Betliari alebo v predajni Veselá Farma na Námestí baníkov v Rožňave.

Môže vás zaujímať:

Akcia v Betliari, ktorá by nemala ujsť vašej pozornosti: Krst cédečka spojený s koncertom známeho pesničkára!

S Rudolfom Pažítkom sme sa porozprávali o blížiacemu sa podujatí v Betliari

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM