Krimi

Vlani stúpol počet nehôd na železničných priecestiach: O život prišlo šesť šudí

Počet nehôd na železničných priecestiach v roku 2017 stúpol. Bolo ich 50, zahynulo šesť ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Vlani stúpol počet nehôd na železničných priecestiach: O život prišlo šesť šudí
Zdroj: Policajný zbor SR

Nehody spôsobujú aj profesionálni vodiči. Informovala o tom Ivana Popluhárová z komunikačného oddelenia Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

„Železnice Slovenskej republiky zaznamenali vlani 50 nehôd na železničných priecestiach. Zomrelo pri nich šesť osôb (dvaja vodiči, jeden cyklista, dvaja chodci, jeden rušňovodič) a 13 ľudí utrpelo ťažké zranenia (sedem vodičov, piati spolujazdci, jeden cyklista). Oproti roku 2016 je to nárast nehôd o 12, počet usmrtených je rovnaký, počet ťažko zranených stúpol o tri,“ informovala Popluhárová.

Z celkového počtu 50 nehôd, sa až v 33 prípadoch stali nehody na zabezpečených železničných priecestiach, vybavených výstražnou signalizáciou, alebo dokonca aj so závorami. Obrovským paradoxom podľa ŽSR zostáva, že až v desiatich prípadoch boli vinníkmi profesionálni vodiči nákladných vozidiel alebo dodávok.

Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy zdôraznil, že železnice venujú veľkú pozornosť bezpečnosti na priecestiach, znižovaniu počtu priecestí, ich technickej stránke, ale aj prevencii, výchove a vzdelávaniu. Je však podľa neho na každom jednom vodičovi, chodcovi, cyklistovi, ako sa v konkrétnej chvíli pri prejazde cez priecestie správa. „Konanie účastníkov cestnej premávky už železnice ovplyvniť nemôžu,“ poznamenal.

Dodal, že bezpečnosť na železničných priecestiach je a bude naďalej jednou z priorít ŽSR. „Ruka v ruke s výchovou, spoluprácou s dopravcami a autoškolami ide aj náš projekt zvyšovania bezpečnosti na priecestiach, a to budovaním výstražnej signalizácie, dobudovaním závor, nahrádzaním starších typov zabezpečovacích zariadení novými,“ doplnil.

Apeluje tiež na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli mimoriadne pozorní, ohľaduplní, nepreceňovali svoje schopnosti, nepodceňovali možné nebezpečenstvo a dôrazne dodržiavali zákon o cestnej premávke. „Zrážky s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha môže byť niekoľko sto metrov, mávajú fatálne následky a zbytočne pri nich vyhasnú ľudské životy,“ uzavrel generálny riaditeľ.

ŽSR aktuálne spravujú 2102 železničných priecestí, 1068 je zabezpečených a 1034 nezabezpe­čených.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM