Svet Kultúra

Vo Francúzsku bude svetová premiéra digitálne reštaurovaného filmu Ružové sny

V pondelok 6. novembra bude mať na 18. ročníku Filmového festivalu Arras vo Francúzsku svetovú premiéru v digitálne reštaurovanej podobe film Ružové sny (1976) za osobnej účasti režiséra Dušana Hanáka.

Ilustračný obrázok k článku Vo Francúzsku bude svetová premiéra digitálne reštaurovaného filmu Ružové sny
Foto: Anton Hrachovský

Film po slávnostnej premiére vstúpi do distribúcie vo francúzskych kinách. Na festivale Arras budú Slovensko reprezentovať aj ďalšie tri snímky.

Zakázaná láska

Festival Arras je významným jesenným filmovým podujatím vo Francúzsku. Film Ružové sny o dospievaní, snívaní a prvej veľkej, ale zakázanej láske uvedie v sekcii Vízie Východu. Príbeh dedinského poštára Jakuba a Jolanky z neďalekej rómskej osady rozpráva všeobecne zrozumiteľný príbeh podobný Shakespearovej dráme o Rómeovi a Júlii. Tento film, v ktorom na seba naráža nespútaný svet hravej fantázie a triezvy pragmatizmus každodenného života, ocenila v čase svojho vzniku odborná kritika i publikum doma a v zahraničí.

Festival vo francúzskom Arras sa koná od 3. do 12. novembra.

Film Ružové sny bol digitalizovaný a reštaurovaný v digitalizačnom pracovisku Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Vo Francúzsku ho čaká séria uvedení na viacerých miestach, napríklad v Cinéma Georges Méliés v Montreuil, kde sa snímka premietne spolu s Hanákovým filmom 322 (1969). Následne film vstúpi do francúzskej kinodistribúcie. Do kín ho uvádza francúzska spoločnosť Malavida, ktorá sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel a dlhodobo spolupracuje so SFÚ pri distribúcii slovenských filmov v jeho výkone práv. Ružové sny v digitálne reštaurovanej podobe plánuje vydať na DVD nosiči budúci rok.

Slovenské filmy na festivale

Festival Arras v rovnakej sekcii ako Ružové sny premietne aj dva súčasné slovenské filmy Piata loď (2017) Ivety Grófovej a Baba z ľadu (2017) Bohdana Slámu. V súťažnej sekcii francúzskych a európskych filmov sa bude v kolekcii deviatich filmov o cenu uchádzať slovenská snímka Petra Bebjaka Čiara (2017).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM