Lucia Lauková Správy

Vo veľkej časti Európy bude na Štedrý deň prevládať nadnormálne teplé počasie

Mrazivé počasie patriace k Vianociam si, v rámci Európy, užijú len v Rusku a na severe Škandinávie. U nás bude prevládať oteplenie.

Ilustračný obrázok k článku Vo veľkej časti Európy bude na Štedrý deň prevládať nadnormálne teplé počasie
Zdroj: TASR

Štedrý deň v Európe bude mrazivý len na severe Škandinávie a v Rusku. V strednej Európe vystúpi na Štedrý deň teplota vzduchu väčšinou na päť až desať stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Vianočné oteplenie

Teplý vzduch už začal prúdiť od západu na Slovensko a v nedeľu (24.12.) sa dostane ešte ďalej na východ. Celodenný mráz v rámci Európy sa očakáva už len na severe Škandinávie a vo veľkej časti európskeho Ruska.

Počasie na Silvestra

Z predpovede pre obdobie 24. až 28. decembra je podľa SHMÚ zrejmé, že v tieto dni bude na Slovensku približne o tri až šesť stupňov Celzia teplejšie, ako je normálne na záver decembra. Teplé počasie na toto obdobie bude pritom v takmer celej Európe. Meteorológovia predpokladajú, že s chladným počasím na Slovensku, ale v takmer celej Európe nemožno rátať ani v období od 29. decembra do 2. januára 2018. „Prelom rokov je však ešte pomerne ďaleko a dovtedy sa môže v predpovedných materiáloch všeličo zmeniť. Takže túto predpoveď treba brať ešte s dosť veľkou rezervou,“ podotýka SHMÚ.

Je však podľa neho jasné, že v najbližších dňoch bude vo veľkej časti Európy prevládať nadnormálne teplé počasie a výraznejšie, trvalejšie ochladenie, ktoré by zasiahlo strednú Európu celoplošne, je zatiaľ v nedohľadne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM