Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

Vo Zvolene postavia nové centrum na čistenie vlakov. Stáť bude desiatky miliónov eur

Aj vám prekážajú špinavé vlaky? Vo Zvolene vyrastie špeciálne pracovisko na ich čistenie.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene postavia nové centrum na čistenie vlakov. Stáť bude desiatky miliónov eur
12
Galéria
Zdroj: TASR

Nové technicko-hygienické pracoviská na rýchle odstraňovanie neprípustného technického stavu technológií vlakových súprav a na čistenie vagónov osobnej dopravy, vyrastú v najbližších dvoch rokoch vo Zvolene, v Humennom a v Nových Zámkoch. Projekt ich výstavby za približne 100 miliónov eur bol z veľkej časti podporený z eurofondov.

Ako na štvrtkovej obhliadke miesta súčasného a zároveň budúceho moderného zariadenia pre kontrolu a prípravu vlakových súprav vo Zvolene uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), železnice môžu získať do svojich vlakov cestujúcich len vtedy, keď tieto budú rýchle, presné a čisté. „Za podmienok, ktoré tu teraz vidíme, však železnice cestujúcich neprilákajú,“ povedal.

„Vybudujeme tu moderné pracovisko, ktoré bude vozne udržiavať čisté a tak, aby sa predĺžila ich životnosť. Nové technické pracovisko zase významne skráti celú údržbu vlakových súprav,“ uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Momentálne sa napríklad v dopravnom uzle Zvolen denne prevádzkovo ošetrí 61 vlakových súprav. Pracovisko však už kapacitne nestačí na plánovaný objem a zároveň nevyhovuje nových hygienickým a environmentálnym normám.

Výstavba zvolenského pracoviska je rozpočtovaná sumou 31,7 milióna eur. ZSSK už pripravuje súťaž na zhotoviteľa stavby. Zástupcovia spoločnosti predpokladajú, že prvé súpravy v ňom by sa mohli začať čistiť v decembri 2019.

Pozrite si v priloženej fotogalérii miesto, kde má vyrásť nové centrum na čistenie vlakov!

V OBRAZOCH: Vo Zvolene vyrastie nové centrum na čistenie vlakov
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM