Webnoviny - Svet

Vodič kamióna má do Turecka stále zákaz vstupu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Český vodič kamióna zo známeho prípadu kontrolovanej dodávky prekurzora na výrobu heroínu nedostal vstupné víza do Turecka, jeho zákaz vstupu naďalej trvá. Tento stav platí napriek deklarovanej snahe slovenských orgánov, aby rokovaním s tureckou stranou vodičovi a spoločnosti pomohli. Agentúru SITA o tom informoval Martin Pavlát z českej dopravnej spoločnosti J&M Pavlát International, spol. s r.o. v súvislosti s tým, že dnes malo dôjsť k prevzatiu zadržaného auta. Za vozidlo, ktoré stojí na stráženom parkovisku, majú zaplatiť dvetisíc eur. „Z vozidla naviac bolo ukradnutých 380 litrov nafty, autorádio, kompresorová chladnička a celá povinná výbava,“ upozornil Pavlát. O všetkom už informoval slovenský rezort vnútra. Dostal prísľub, že záležitosť preveria a dostane odpoveď. Náhradného vodiča spoločnosť ubytovala v hoteli a čaká na informácie, s kým boli tieto skutočnosti prerokované.

Koncom apríla informoval národný člen SR v Eurojuste Ladislav Hamran, že efektívne rokujú s tureckou stranou a trestné stíhanie vedené voči vodičovi kamióna bolo 16. marca zastavené tureckou prokuratúrou. Turkov informovali, že vodič nemal vedomosť o charaktere skutočne prepravovaného tovaru. „S tureckým partnerom komunikujeme aj o tom, že akým spôsobom si môže požiadať vodič o výmaz toho administratívneho trestu s tým, že máme potvrdené, že nešlo o žiaden justičný trest, bolo to len administratívne opatrenie,“ povedal vtedy Hamran. Podľa jeho slov sa informoval aj o tom, ako to je v skutočnosti s nutnosťou zaplatiť parkovné. „Bolo nám potvrdené, že žiadne rozhodnutie v tomto smere sa v spise nenachádza, nie je teda žiadny právoplatný platobný výmer, ktorý by stanovoval vodičovi alebo prepravnej spoločnosti takéto parkovné,“ uviedol pred časom Hamran a dodal, že „slovenské orgány sú pripravené poskytnúť akúkoľvek pomoc, ak o to vodič prejaví záujem“.

Spišiak odmieta, že by bola medzinárodná akcia „zbabraná“

Známa zásielka drogového prekurzora anhydridu kyseliny octovej mala podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka slúžiť na zabezpečenie peňazí na nákup zbraní, ktoré chcela organizovaná skupina potom predať teroristom z IRA a ETA. Podľa polície bola za prípadom medzinárodná skupina so sídlom v Slovinsku, pôsobiaca vo viacerých krajinách EÚ. “Zabezpečili sme stíhanie jednej z najzložitejších, či momentálne najvplyvnejších zločineckých skupín na úseku drogovej a zbrojnej nelegálnej aktivity,“ konštatoval koncom apríla Spišiak. Podľa neho členom skupiny hrozia tresty 20, 25 rokov väzenia až doživotie. Policajné zložky mali podľa národného člena SR v Eurojuste Ladislava Hamrana rôzne informácie, kde sa mala droga vyrábať – mohlo to byť v Turecku, ale aj v Afganistane. Vyrobený heroín chceli vraj distribuovať prevažne v Taliansku, Holandsku, Veľkej Británii, Českej republike a na Slovensku. Slováci kontaktovali Europol a zistilo sa, že skupinu už dávnejšie monitorujú skoro po celej Európe, ale nikdy sa nepodarilo zabezpečiť také dôkazy, ako v tomto prípade na Slovensku. Rozbehla sa teda medzinárodná akcia. Spišiak odmieta, že by bola „zbabraná“ alebo zmarená, ako sa to medializovalo po zadržaní vodiča českej prepravnej firmy v Turecku. „Pravda je celkom inde, lebo my sme mali pod kontrolou celú tú zločineckú skupinu. Ak by sa ten heroín prevážal na naše územie, my by sme to zas vedeli a zas by sme to monitorovali,“ vysvetlil Spišiak, ktorý pripúšťa len to, že sa možno zmarilo turecké pôsobenie na akcii – nedokázali identifikovať, kam by sa anhydrid ďalej prepravoval a kde by sa vyrábal heroín.

Všetci zadržaní v prípade sú vo väzbe, výnimkou sú len dve osoby zadržané v Slovinsku

Predlžovanie operácie v Turecku zapríčinilo, že dvaja členovia skupiny vyslaní na Slovensko, ktorí držali ako rukojemníka hlavného organizátora prepravy prekurzora, teda logistu, začali mať iné plány. „Hrozilo, že v prípade zmarenia a nepreclenia tovaru v Turecku (fiktívne bolo deklarované, že sa prepravuje dezinfekcia – pozn. SITA), túto osobu zavraždia,“ vyhlásil Spišiak a vysvetlil, že preto museli akciu zastaviť. To sa stalo 23. decembra 2010, keď boli zadržaní dvaja Slovinci. Pohyb hlavných aktérov monitorovali a v marci obvinili ďalších šesť členov skupiny. Napokon 13. a 15. apríla slovinskí policajti zadržali posledných troch obvinených. „Išlo o organizačné jadro celej skupiny,“ konštatoval Spišiak.

Stíhanie voči českému vodičovi tzv. tureckého kamiónu bolo tureckou stranou zastavené

Všetci zadržaní v prípade sú vo väzbe, výnimkou sú len dve osoby zadržané v Slovinsku, ktoré majú len obmedzujúce opatrenia – povinné hlásenia o svojom pobyte. Skupina mala k dispozícii 30 ton anhydridu uskladneného v Maďarsku, odcudzeného v jednom európskom štáte. Už raz v minulosti ho chceli previezť, čo sa im nepodarilo, potom prišli so slovenským plánom svojej akcie. „Toto sa stalo pre nich osudné,“ vyhlásil policajný prezident. Postupne policajti zadržali 17 ton prekurzora, z ktorého sa dalo vyrobiť sedem ton heroínu – ten by skupine vyniesol zisk 175 miliónov eur.

SPIŠIAK: Prípad drogového kamióna súvisel so zbraňami pre IRA a ETA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM