Správy

Vodiči pripravte sa na obmedzenia: Cestári budú vymieňať zvodidlá na diaľnici

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začína v stredu 8. apríla s výmenou a dopĺňaním zvodidiel na viac ako 167 kilometroch (km) diaľnic a rýchlostných ciest. Opatrenie má zvýšiť bezpečnosť vodičov, počas prác však musia motoristi počítať s niekoľkými obmedzeniami.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči pripravte sa na obmedzenia: Cestári budú vymieňať zvodidlá na diaľnici
Zdroj: Dnes24.sk

„Výmena zvodidiel bude financovaná z fondov Európskej únie,“ priblížil generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Celkovo si investícia vyžiada náklady vo výške 80,5 milióna eur. Práce sa budú robiť na piatich úsekoch ciest. Na diaľnici D1 to bude úsek z Trnavy po križovatku Lúka, tiež z Prešova po Budimír a z Liptovského Mikuláša po Važec. Na rýchlostnej ceste R1 sa budú práce uskutočňovať na úseku zo Žiaru nad Hronom po Zvolen a z Trnavy po Nitru.

Výmena a dopĺňanie zvodidiel by mala potrvať do konca októbra. Doprava tak bude na týchto úsekoch obmedzená od 8. apríla do 31. októbra tohto roka. Zvodidlá sa budú osádzať na obidvoch krajniciach a aj v stredných deliacich pásoch. V prípade diaľnic sa v strede osadia betónové zvodidlá, na rýchlostných cestách to budú zvodidlá z ocele.

Na diaľnici D1 sa síce počas prác ponechajú v prevádzke obidva pruhy, ale budú zúžené a rýchlosť na nich sa zníži na 80 kilometrov za hodinu. Na úsekoch rýchlostnej cesty R1 nebude možné ponechať v prevádzke dva pruhy. Na R1 z Trnavy do Nitry tak bude od pondelka do štvrtka v prípade prác v strednom deliacom páse sprístupnený pre motoristov jeden pruh v smere do Trnavy a do Nitry. Do soboty do 12.00 h sa v smere do Nitry sprístupnia dva pruhy a naopak, od soboty do pondelka do 12.00 h sa dva pruhy sprístupnia v smere do Trnavy. Podobne to bude platiť aj na ďalšom úseku R1 zo Žiaru nad Hronom do Zvolena.

Aj napriek tomu, že diaľnice sú štatisticky najbezpečnejšie cesty, NDS podľa jej generálneho riaditeľa Gajdoša stále zvyšuje ich bezpečnosť. V roku 2014 oplotila 101,3 km diaľnic a rýchlociest, obnovila a doplnila 17,7 km oceľových zvodidiel a osadila 105 tlmičov nárazu a 14 absorpčných koncoviek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM