Webnoviny - Svet

Volebná účasť v jednotlivých krajoch je zatiaľ 20 až 50 %

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Martin HavranBRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Volebná účasť v Bratislave je zatiaľ okolo 25 percent. Pre agentúru SITA to uviedol predseda mestskej volebnej komisie Jozef Luha po návšteve niekoľkých desiatok volebných okrskov v mestských častiach Staré Mesto, Devínska Nová Ves, Rača, Devín, Petržalka či Ružinov. Podľa Luhu je to však zatiaľ nízka účasť, očakával okolo 45 percent. Občania do volebných miestností síce stále chodia, avšak po jednom alebo po dvoch, v žiadnych radoch sa nestojí.

Priebeh volieb je zatiaľ podľa Luhu pokojný, bez väčších problémov. Podnety od občanov na porušovanie volebného moratória chodia síce stále, zaoberať by sa nimi však mala ústredná volebná komisia. Objavili sa aj podnety, že niektorí kandidáti telefonujú, aby občania išli voliť, agitujú priamo v meste alebo údajne rozdávajú rožky.

V Lošonci pri Trnave už odvolilo vyše 40 percent voličov Sedem kandidátov na starostu a 438 voličov, vrátane dvanástich Ukrajincov, majú v obci Lošonec v okrese Trnava. O 16:00 podľa predsedníčky miestnej volebnej komisie Ireny Portášovej odvolilo 180 voličov, čo je viac ako 40-percentná účasť. V Lošonci pripadá na jedného kandidáta na starostu priemerne 63 voličov. Najstarší uchádzač o starostovské kreslo má 72 rokov, najmladší 31 rokov, vekový rozdiel medzi nimi je teda 41 rokov.

Obec Lošonec má 535 obyvateľov, patrí medzi najmenšie obce v Trnavskom samosprávnom kraji. Ukrajincov, ktorí sa dostali do voličských zoznamov, miestni nepoznajú. Podľa vysvetlenia Portášovej ich zoznam poskytla cudzinecká polícia, trvalý pobyt by mali mať v niektorej z chát v katastri Lošonca.

V dedinách pri Trnave je účasť okolo 50 percent Približne 50 percent voličov už prišlo do volebných miestností v dedinách medzi Trnavou a Hlohovcom. V mestách Hlohovec a Leopoldov sa účasť voličov pohybuje okolo dvadsiatich percent. Po návrate z výjazdu do regiónu to konštatovala podpredsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Trnave Denisa Danišová. Spresnila, že informácie získala od okrskových komisií v čase medzi 14. a 17. hodinou. Predseda obvodnej volebnej komisie Martin Královič si prešiel niektoré volebné miestnosti v Trnave. ,,V časti Kopánka sa vo viacerých okrskoch okolo 16. hodiny pohybovala účasť od 18 do 23 percent, v jednom volebnom okrsku v centre mesta to bolo výrazne menej. Tam sú však zapísaní všetci ľudia bez konkrétnej adresy, to mohlo štatistiku skresliť,“ vysvetlil.

Najvyššia účasť v Nitrianskom kraji je v Zlatých Moravciach Najvyššiu volebnú účasť v Nitrianskom kraji zatiaľ hlásia Zlaté Moravce. Podľa prednostu mestského úradu Miroslava Šlosára už dosiahla takmer 50 percent. Vo volebnom okrsku číslo dva prišlo do 16:50 voliť 660 z 1 360 z­apísaných voličov, čo je 49-percentná účasť, povedal predseda okrskovej volebnej komisie Ivan Laktiš. V Nitre sa volebná účasť momentálne pohybuje medzi 30 a 40 percentami. Nad 30 percent má aj Komárno. V Šali a v Topoľčanoch je účasť zhruba 20-percentná. V Topoľčanoch dostala komisia dva podnety na to, že v meste visia predvolebné plagáty aj v čase moratória. V Komárne riešili dva drobné incidenty.

V Nitre dosahuje volebná účasť zatiaľ v priemere 20 percent. V dvoch mestských častiach je však záujem ľudí o voľby vyšší – v Starom meste a obvode Chrenová, Janíkovce prišlo doteraz k volebným urnám 40 percent zapísaných voličov. V iných mestských častiach je účasť aj pod 20 percent. Ako agentúru SITA informoval zapisovateľ mestskej volebnej komisie Igor Kršiak, ľudia chodia voliť priebežne, podvečer nárast účasti nezaznamenali.

V celom obvode Nitra, kde je spolu 95 miestnych samospráv, sa účasť pohybuje medzi 30 a 40 percentami. Informoval o tom zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Milan Buffa.

V Prešove zatiaľ prišlo k urnám okolo 20 percent voličov Predsedníčka prešovskej mestskej volebnej komisie Romana Birošová (HZD) odhaduje, že do 18:00 sa v Prešove na komunálnych voľbách zúčastnilo okolo 20 percent voličov. Do uzatvorenia volebných miestností by tento počet mohol podľa nej narásť na 25 percent. Niektoré volebné okrsky v meste v tom istom čase mali voličskú účasť od 18 do 30 percent. Vo volebnom okrsku 39 vo vysokoškolskom internáte, kde patrí skôr staršia voličská základňa, mali okolo 23 percent voličov. Na ZŠ Kúpeľná v okrsku číslo 40 dve hodiny pred zatvorením voličských miestností evidovali 18,5 percent voličov. V okrsku číslo 23, kde volia občania so Sídliska II, prišlo k urnám v porovnateľnom čase 28 percent voličov, v susednej volebnej miestnosti v okrsku číslo 24 mali už 30 percent voličov.

Odhady celkovej účasti na voľbách podľa predsedov jednotlivých okrskových volebných komisií sa pohybujú od 25 do 45 percent. Najvyššiu účasť na voľbách odhadol podpredseda okrskovej volebnej komisie číslo 24 v priestoroch ZŠ na Ulici Československej armády, ktorý tipoval účasť na 45 percent.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM