Svet Správy

Volkswagen má na krku ďalšiu kauzu: Výfukové plyny mali testovať na opiciach

Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller označil kontroverzné testy dieselových emisií za neprijateľné.

Ilustračný obrázok k článku Volkswagen má na krku ďalšiu kauzu: Výfukové plyny mali testovať na opiciach
Zdroj: TASR

„Metódy, ktoré vtedy v USA praktikovalo združenie EUGT, boli zlé, neetické a odporné. Nemali nič, vôbec nič spoločného so zastupovaním záujmov ani vedeckým výskumom,“ povedal Müller v pondelok večer v Bruseli. „Je mi ľúto, že Volkswagen sa ako jeden zo zriaďovateľov EUGT podieľal na týchto prípadoch. Sú veci, ktoré sa proste nerobia.“ Dodal, že je z toho potrebné vyvodiť „všetky dôsledky“.

Volkswagen sa už počas víkendu ospravedlnil za pokusy na opiciach, ktoré sa zrealizovali v USA. Opice boli pri nich cielene vystavené výfukovým plynom. Pokusy boli súčasťou štúdie, ktorá mala dokázať, že škodlivé emisie dieselových motorov sa vďaka moderným technológiám výrazne znížili.

Európske združenie pre výskum životného prostredia a zdravia v dopravnom sektore (EUGT) bol inštitút, ktorý v roku 2007 založili nemecké automobilky Volkswagen, Daimler a BMW. EUGT si u amerického inštitútu Lovelace Respiratory Research Institute (LRRI) objednalo štúdiu, ktorá mala dokazovať, že nové dieselové vozidlá nespôsobujú poškodenie zdravia.

V tejto súvislosti sa objavilo podozrenie, že pokusy s emisiami sa mali okrem opíc realizovať aj s ľuďmi. Podľa jednej správy inštitútu EUGT, o ktorej v pondelok informovali nemecké denníky Stuttgarter Zeitung a Süddeutsche Zeitung, bolo v rámci jednej štúdie v inštitúte univerzitnej kliniky v Aachene 25 ľudí vystavených niekoľko hodín rôznym koncentráciám oxidu dusičitého (NO2). Šéf príslušného inštitútu Univerzity Aachen Thomas Kraus to však poprel. Štúdia podľa neho nemala nič spoločné s dieselovými emisiami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM