Zuzana Vajayová Futbal

Všetci chvália priebeh turnaja, zabrali Chopin a fanzóny

Mnohí poprední futbaloví funkcionári a tréneri si pochvaľujú úvod európskeho šampionátu. Na obe usporiadateľské krajiny Poľsku i Ukrajinu nachádzajú iba slová chvály.

Prezident Európskej futbalovej Únie (UEFA) Michel Platini si môže vydýchnuť, šampionát odštartoval v oboch krajinách vraj výborne. Mnohí domáci sa obávali, či Ukrajina a Poľsko budú schopné takúto udalosť zorganizovať. No pôsobivý otvárací ceremoniál, usmievaví fanúšikovia a dobrý futbal dávajú tušiť, že o žiadne fiasko rozhodne nepôjde.

„Moje prvé dojmy sú vynikajúce. Organizácia i podmienky sú na výbornej úrovni. Musím usporiadateľov naozaj mimoriadne pochváliť,“ vyhlásil tréner Írov Giovanni Trapattoni.

I varšavskí organizátori sú spokojní aj napriek faktu, že v blízkosti štadióna panuje ešte čulá výstavba a v centre mesta je rozostavané metro. Poľský denník Rzeczpospolita píše, že turnaj je veľkou fiestou čerpajúcou z kultúrnych tradícií Poľska a Ukrajiny. Atmosféru celého úvodného ceremoniálu umocnila Chopinova hudba znejúca z ampliónov namiesto oficiálnych predslovov. Vo fanúšikovských zónach doposiaľ narátali 300.000 ľudí.

Ani na Ukrajine nedošlo k žiadnym vážnym problémom. Najmarkantnejším úkazom boli húfy fanúšikov nosiacich tričká s odkazom na uväznenie bývalej premiérky Tymošenkovej, s nápisom „Osloboďte Juliu“. Tieto išli skutočne na dračku. Fanúšikovia Ruska a Ukrajiny sa navzájom doberali pokrikmi svojich krajín.

Vo Vroclavi prišlo k dvom menším incidentom po tom, čo sa Rusi neudržali na uzde. K bitkám však nedošlo, čo potvrdila i varšavská polícia, ktorá si pochvaľuje správanie všetkých zúčastnených. DPA uvádza, že východoeurópski organizátori na každom kroku dokazujú, že vlastná im nie je iba improvizácia, ale aj pruská disciplína a pravidlá o dodržiavanie ktorých sa oni starajú, návštevníci len tak neobídu.

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM