Aktualizované Peter Handzuš Krimi

Všetky záchranné zložky v akcii: Hromadná dopravná nehoda na D1 pod Tatrami

Hromadná dopravná nehoda uzavrela severnú diaľnicu D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom. Na miesto smerujú aj hasičské evakuačné autobusy.

Ilustračný obrázok k článku Všetky záchranné zložky v akcii: Hromadná dopravná nehoda na D1 pod Tatrami
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Hromadná dopravná nehoda sa stala dnes okolo 6.00 h na diaľnici v úseku medzi Popradom a obcou Spišský Štvrtok v okrese Levoča. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, na mieste sa zrazilo 30 – 40 vozidiel.

Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel uviedol, že 24 zranených osôb, z toho dve osoby s ťažkými zraneniami, previezli do nemocníc v Poprade, Kežmarku, Levoči a do Spišskej Novej Vsi, na mieste zasahovalo sedem záchranárskych posádok.

Hromadná dopravná nehoda na D1 pod Tatrami
14
Galéria
Foto: Matus Mathew Pagac

V popradskej nemocnici ošetrili 13 pacientov, zranení boli prevezení aj do levočskej nemocnice. Jeden z nich s ľahkým poranením krku a hlavy bol hospitalizovaný. V nemocnici v Spišskej Novej Vsi sa nachádzajú ďalší šiesti pacienti.

„Jeden muž s ťažším poranením chrbtice je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej medicíny. Ostatní pacienti s ľahšími poraneniami sú v starostlivosti na oddeleniach urgentnej medicíny,“ priblížil hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ, pod ktorú patrí nemocnica v Spišskej Novej Vsi.

„Diaľničný úsek je v oboch smeroch neprejazdný, doprava je odklonená na cestu 1. triedy I/18,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Pri dopravnej nehode zasahovali dve desiatky hasičov z Levoče, Popradu, Mengusoviec, Prešova a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. „Hasiči v spolupráci s odťahovou službou pracujú na uvoľnení cestnej komunikácie,“ priblížila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Zdroj: Facebook

Diaľnica je v tomto úseku uzatvorená aj pre nepriaznivé poveternostné podmienky a snehovú búrku. Ako uviedol Benko, viacero vodičov malo už na autách letné pneumatiky. K tomu, kto nehodu zavinil, sa podľa jeho slov ešte nedá vyjadriť.

„Budeme zaisťovať viacero motorových vozidiel, aby sme sa dostali k príčinám,“ doplnil Benko.

Na území troch okresov – Poprad, Levoča a Kežmarok, vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad od 8.00 h prvý kalamitný stupeň. „Chcem vyzvať motoristickú verejnosť, aby zvážili cestu do okresu Poprad a v žiadnom prípade by nemali použiť vozidlo, ktoré má letné pneumatiky,“ uzavrel Benko.

Nehoda dvoch áut sa ráno stala aj na súbežnej ceste 1. triedy medzi obcami Jánovce (okres Poprad) a Spišský Štvrtok, na ktorú je odklonená doprava z uzavretej diaľnice, potvrdil to operačný dôstojník HaZZ z Prešova.

Foto: Dnes 24 a FB skupina Dopravný servis – okres PP, KK, SN

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM