Zo Slovenska

VšZP začína testovať elektronické predpisovanie liekov

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začína tento mesiac s testovaním elektronického predpisovania liekov. Chce získať lepšiu kontrolu nad nakladaním s liekmi.

Ilustračný obrázok k článku VšZP začína testovať elektronické predpisovanie liekov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Najprv novinku vyskúša v nemocniciach v Starej Ľubovni a Brezne, ako aj štyroch lekárňach v daných regiónoch. V marci a apríli budú nasledovať ďalší lekári, avizoval šéf VšZP Miroslav Kočan. Obdobnú službu už na Slovensku využíva súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera.

„Najväčší benefit tejto služby vidíme vo včasnej informácii lekára o tom, aké lieky pacient užíva, a tým eliminácii nepotrebnej preskripcie a v tom horšom prípade preskripcie, ktorá by mohla byť kontraindikovaná k existujúcim liekom pacienta. Samozrejme, táto služba by mala zjednodušiť cely tok informácií a workflow medzi lekárom a lekárňou,“ priblížil Kočan.

VšZP plánuje plošne zaviesť eRecept vo všetkých ambulanciách hneď po zapracovaní výsledkov zistených v rámci skúšobnej prevádzky.

Pod kontrolou

Elektronickou preskripciou chce VšZP získať lepšiu kontrolu nad nakladaním s liekmi, na ktoré najväčšia zdravotná poisťovňa vynakladá ročne takmer 800 miliónov eur. Ide o tretinu jej ročného rozpočtu. Na rozdiel od klasického receptu je eRecept doplnený o čiarový kód, ktorý lekárnikovi urýchli a zjednoduší spracovanie receptu.

Jeho načítaním si overí poistenosť poistenca i platnosť kódu lekára, čím sa má znížiť chybovosť pri spracovaní pre lekárnika a zdravotnú poisťovňu.

Nová služba má tiež znížiť riziká falšovania receptov či fiktívneho predpisovania liekov.

Falošné recepty

„Pri našich revízno-lekárskych kontrolách sme napríklad v lekárni zachytili fiktívne predpísané lieky za jeden mesiac v hodnote 36-tisíc eur, avšak lekár uvedený na recepte ich nenapísal a týchto pacientov nikdy nevidel ani nevyšetril," uviedla riaditeľka odboru zdravotného a revízneho Beata Havelková.

Anomáliou sú podľa jej slov aj mnohé prípady pacientov liečených nadmerným množstvom liekov. „Napríklad pacientke z bratislavského regiónu v priebehu troch mesiacov desiati špecialisti predpísali 36 druhov liekov. V snahe pomôcť pacientke jej mohli nechtiac ublížiť, keďže jeden o druhom nevedeli,“ zhrnula.

Ilustračné foto

Lieky
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM