Tlačové správy

Vyberte si do obývačky tú správnu podlahu

Veľa ľudí sa nevie rozhodnúť, akú podlahu si vybrať do svojej obývačky. Na výber máte v podstate z troch hlavných materiálov – drevo, dlažba a koberec. Vybrať si ten správny povrch závisí od viacerých faktorov.

Ilustračný obrázok k článku Vyberte si do obývačky tú správnu podlahu
Zdroj: TASR

Či máte vo svojom byte elegantné kožené sedačky alebo látkový gauč, v akom štýle máte zariadenú obývačku alebo akej farby máte steny. No v zásade platí toto:

Drevená plávajúca podlaha

Drevená plávajúca podlaha pôsobí veľmi elegantne. Keď ju máte v tmavých odtieňoch, dokonalo sa hodí k luxusnej koženej sedačke. Výhodou je, že je nenáročná na údržbu, neusádzajú sa v nej červotoče a prach jednoducho povysávate a utriete handrou. V prípade núdze, že by ste sa sťahovali, môžete podlahu rozobrať a v novom byte poskladať znovu. Nevýhodou je, že stačí chvíľka nepozornosti a urobíte do nej ryhu.

Parkety

Ďalší obľúbený typ drevenej podlahy, ktorý v súčasnosti zažíva renesanciu. Nájdete ju v každom staršom byte, no často býva prekrytá kobercami. Keď ju vybrúsite a nalakujete, dostanete jedinečný pohľad. Poctivá práca, kvalitný materiál a industriálny vzhľad. Pre niekoho výhodou, pre iného nevýhodou je, že parkety vŕzgajú. No za minimálne náklady máte veľa muziky.

Koberce

Pohodlné koberce tlmia hluk a ozvenu, zútulňujú izbu, pomáhajú k lepšej izolácii tepla v zime a sú príjemné na dotyk. Pokiaľ nechcete, aby boli plné červotočov, musíte sa o ne poriadne starať – časté vysávanie a tepovanie. Výhodou je ich lákavá cena, a keď si vyberiete správny vzhľad a materiál, pôsobia skutočne luxusne.

Dlažba

Skvelý materiál, no nie do obývačky. Pôsobí neosobne, studeno a nie je veľmi príjemná na dotyk. Do miestnosti, kde chcete mať teplo rodinného kozuba sa veľmi nehodí. Najlepšie je dať dlažbu do kúpeľne a kuchyne, no obývačka potrebuje osobnejší a teplejší materiál.

Zhrnutie

Samozrejme, je na vás, aby ste posúdili jednotlivé pre a proti týchto povrchov. No mne z toho vychádza jedno – najlepšia podlaha do obývačky je kombinovaná – kombinácia dreva (parkety alebo plávajúca podlaha) a kusového koberca. Príjemné, osobné a elegantné vyriešenie tejto dilemy.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM