Správy Krimi

Vynaliezavosť pašerákov: Tovar cez hranice prevážajú aj malými leteckými zariadeniami

Pašeráci začínajú na prevoz nelegálneho tovaru cez hranice čoraz častejšie používať malé letecké zariadenia. Štát preto hľadá spôsoby, ako tomu zabrániť.

Ilustračný obrázok k článku Vynaliezavosť pašerákov: Tovar cez hranice prevážajú aj malými leteckými zariadeniami
Zdroj: TASR

Slovensko o tejto veci diskutuje aj s Ukrajinou. Obe krajiny sa zhodli, že ak zistia takúto trestnú činnosť, budú sa o nej vzájomne informovať. Vyplýva to zo správy hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky za minulý rok. Vláda SR ju v stredu vzala na vedomie.

Medzi hlavné hrozby na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici však stále patrí činnosť zločineckých skupín zapojených do prevádzania osôb. Ojedinelé nie sú ani pokusy o nelegálny prevoz tovaru, predovšetkým cigariet.

„Táto hranica naďalej ostáva dynamická, kontrolovaná a riadená,“ píše sa v správe splnomocnenca. K trestnej činnosti má dochádzať nielen na „zelenom úseku“ štátnej hranice, ale aj na hraničných priechodoch. Za hlavnú príčinu nelegálnej migrácie občanov tretích krajín možno naďalej považovať spoločensko-politickú nestabilitu krajín pôvodu migrantov.

Spoločné hliadky na slovensko-ukrajinskej hranici sú efektívne a spĺňajú svoje poslanie, píše sa v dokumente s tým, že zamedzujú nelegálnej migrácii a páchaniu inej trestnej činnosti. Vlani sa takto vykonalo 189 spoločných hliadok, pričom na slovenskej strane k tomu dochádzalo v párny mesiac a na ukrajinskej v nepárny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM