Lenka Fedorová Regióny Zo Slovenska

Výnimočná obec na východe Slovenska: Miestni jej hovoria aj Bocianopolis!

Na jeseň odchádzajú, z jari sa vracajú. Cieľom cesty bocianov bielych je aj obec na východe Slovenska, pre ktorú sú operence veľkou pýchou!

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná obec na východe Slovenska: Miestni jej hovoria aj Bocianopolis!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na spravodajskom portáli Košice 24 vám pravidelne prinášame zaujímavostí z dedín v okolí nášho mesta. Na východe Slovenska však môžeme nájsť viacero výnimočných obcí, o ktorých by mali všetci vedieť. Jednou z nich je aj Zemplínske Hradište, nazývané aj Bocianopolis.

Pýcha obce

Zemplínske Hradište je na Slovensku významnou ornitologickou lokalitou. Hniezdi tu najväčšia kolónia bociana bieleho, pričom obec počtom aktívnych hniezd je jediná na Slovensku a patrí k atrakciám tohto typu. Miestni tak obec nazývajú i Bocianopolis.

Ako v minulosti uviedol starosta obce Ján Oláh, ľudia ich každoročne očakávajú a je to pre nich veľká udalosť. V obci je potom podľa jeho slov radostnejšia atmosféra, pretože bociany sú jej súčasťou a pýchou.

Podľa zverejnených informácií na stránke obce, bociany po troch mesiacoch odpočinku v Afrike koncom januára štartujú na dlhú cestu do Európy, aby nám prišli zvestovať jar. Celú trasu dlhú 4000 až 10 000 km prekonajú za približne 20 – 40 dní letu a 7 – 14 dní odpočinku.

Prilietajú na Jozefa

Bociany do obce Zemplínske Hradište prilietajú v polovici marca, na Jozefa. Zväčša do troch týždňov obsadia väčšinu hniezd a od začiatku apríla začínajú striedavo sedieť na znáške.

Znáška obsahuje jedno až päť vajíčok. Po 33 až 34 dňoch sa začínajú liahnuť mláďatá. Rodičia ich neustále prikrmujú počas celého dňa. Ich potravou sú užovky, hraboše, slimáky, škrečky, ryby, ale aj dážďovky či rôzny väčší hmyz. Koncom júna sú už mláďatá väčšie, začínajú mávať krídlami a trénujú tak svoje telo na dlhú cestu do Afriky.

Zábery bocianov v obci Zemplínske Hradište si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Zemplínske Hradište je preslávené bocianmi: Pozrite si ich na FOTKÁCH
9
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM