Prokop Slováček Futbal

Výnimočný stav a štrajky. Čo ministerstvo odporúča pred cestou do Francúzska

V dejisku majstrovstiev Európy je teraz všetko zložitejšie ako obvykle. Život v meste komplikuje nielen šampionát, ale aj štrajky a výnimočný stav. K dispozícii je aplikácia, ktorá má varovať pred možným útokom teroristov.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný stav a štrajky. Čo ministerstvo odporúča pred cestou do Francúzska
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na svojej internetovej stránke cestujúcich do Francúzska na dopravné obmedzenia v dôsledku štrajkov.

„Napriek začatiu Majstrovstiev Európy 2016 vo futbale pokračuje štrajk železničiarov, aj keď v obmedzenej miere. Dnešný štrajk železničiarov obmedzil počet premávajúcich vlakov,“ informuje ministerstvo.

Letecký štrajk

Zajtra sa začína štrajk 25 percent pilotov spoločnosti Air France, ktorý potrvá do utorka 14. júna. V dôsledku toho bude v sobotu 20 až 30 percent letov Air France zrušených.

Nevylučuje sa, že v priebehu ďalších dní sa zruší až 50 percent letov spoločnosti. „Čerpacie palivové stanice sú od 8. júna opäť v plnej prevádzke na celom území Francúzska,“ píše sa na stránke.

Opatrnosť pri všetkom

Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenskej republiky, aby pred vycestovaním na futbalové majstrovstvá Európy využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke, nezabudli na uzavretie komerčného cestovného poistenia a zachovali zvýšenú opatrnosť, osobitne na miestach s veľkou koncentráciou osôb.

Ministerstvo poskytuje v rámci svojich služieb privítaciu a núdzovú sms a aplikáciu Svetobežka. Privítacia sms je jedna z prvých, ktorú dostanete po príchode do zahraničia s číslom na najbližší slovenský zastupiteľský úrad a s číslom na nonstop núdzovú linku v ústredí.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Štartujeme súťaž, v hre sú zaujímavé ceny

Výnimočný stav

Vo Francúzsku je vyhlásený výnimočný stav na celom území krajiny, platný do konca júla 2016 z dôvodu aktuálnej bezpečnostnej situácie a vysokej hrozby teroristických útokov.

Na celom území krajiny budú zvýšené bezpečnostné opatrenia, predovšetkým na miestach s vysokou koncentráciou turistov, akými sú letiská, vlakové stanice, fan-zóny (s kapacitou 7000 – 120.000) či štadióny.

Varovanie pred teroristami

Francúzske ministerstvo vnútra vytvorilo aplikáciu, ktorá by mala počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 informovať užívateľov o potenciálnej hrozbe teroristických útokov. Aplikácia SAIP je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom IOS a Android.

PREČÍTAJTE SI AJ: Blesky a hromy opäť útočia na Slovensko. TOP 10 základných pravidiel ako prežiť búrku

Štrajk vo Francúzsku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM