Zo Slovenska

Vynovený štadión v Prešove? Oproti súčasnému bude mať nejednu zaujímavosť

Stánok pre prešovských futbalistov je dlhodobo diskutovanou témou. Najnovšie informácie odhaľujú aj to, aké zaujímavosti bude mať po rekonštrukcii.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený štadión v Prešove? Oproti súčasnému bude mať nejednu zaujímavosť
6
Galéria

Ako sme vás na našom webe len nedávno informovali, mesto Prešov už pozná vizualizáciu víťazného projektu na futbalový štadión, ktorý vzišiel z verejného obstarávania spomedzi troch návrhov. Verejnú architektonickú súťaž Štadión Futbal Tatran Aréna v Prešove vyhrala trojica Ľubomír Sakala, Martin Sakala a Beáta Kováčová (VSV consulting Slovakia, s.r.o., Prešov), ktorí navrhli architektonické a priestorové riešenie štadióna a urbanistický návrh areálu so zeleňou a statickou dopravou.

Začať by sa mohlo na jeseň

Súťaž vypísala vlani v novembri novozaložená obchodná spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s.r.o., ktorú vlastnia mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj. Spoločnosť vznikla za účelom rekonštrukcie a prevádzkovania prešovského futbalového štadióna. Jej konateľ Artúr Benes uviedol, že po získaní všetkých potrebných súhlasov by sa mohlo začať stavať na jeseň tohto roku.

Najbližšie kroky by mali smerovať k podpisu zmluvy o dielo na projekčné práce, začne sa pripravovať územno-plánovacia dokumentácia na územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

„Keď budeme mať dokumentáciu na stavebné povolenie, budeme mať konkrétny výkaz – výmer, to znamená rozpis jednotlivých položiek a jednotlivých objektov stavieb. S týmto rozpisom budeme musieť ísť na jednotlivé zastupiteľstvá a informovať ich o cenových reláciách, ktoré sme doteraz nemali k dispozícii. Mali sme len deklaratívnu vôľu, že VÚC a mesto Prešov investujú 1,6 milióna eur do výstavby štadióna a Slovenský futbalový zväz 2,4 milióna eur. Potom sa budeme rozhodovať, akým spôsobom sa zhostíme realizácie výstavby štadióna,“ uviedol Benes.

V týchto dňoch prebieha na mieste budúceho areálu štadióna geologický prieskum, Benes uviedol, že nie je vylúčené, že bude potrebné spraviť ešte pamiatkový výskum. Oproti návrhu môže dôjsť pri výstavbe k drobným úpravám, ktoré si vyžiadajú objektívne skutočnosti. Ale v princípe by sa štadión nemal líšiť od architektonického návrhu. Jeho kapacita by mala byť okolo 5000 miest.

Kaplnka a nielen to

Štadión bude mať oproti súčasnému určité zaujímavosti. Benes spomenul kaplnku, ktorá je jednou z povinných miestností, pokiaľ má štadión spĺňať kritériá na organizovanie medzinárodných podujatí. Sú tam tiež navrhnuté miestnosti pre antidopingových komisárov či pre predstaviteľov U­EFA.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Pozrite si, ako má po rekonštrukcii vyzerať štadión v Prešove
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM