Lucia Lauková Regióny Rôzne Zo Slovenska

Výrub v Zoborských vrchoch: Z cyklistiky si Nitran odniesol poriadne škrabance

Obyvateľ Nitry si z cyklistiky pod Zoborom neodniesol najpríjemnejší zážitok. Cestu mu mali skrížiť zbytky z ťažby.

Ilustračný obrázok k článku Výrub v Zoborských vrchoch: Z cyklistiky si Nitran odniesol poriadne škrabance
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vášnivý cyklista a obyvateľ Nitry upozorňuje na zranenia, ktoré mu mali ostať po návšteve Zoborských vrchov. K mailu z pondelka 19. júna, ktorý adresoval nielen nám, ale priamo predsedovi NSK a aj primátorovi Nitry, pripojil aj fotografie škrabancov, ktoré si odniesol z cyklistiky v našich lesoch.

Suvenír z cyklistiky

Dôvodom úrazu mal byť podľa jeho slov bordel po výrobe stromov. „Dlho som odolával, ale po včerajšku som sa rozhodol podeliť sa o svoj „zážitok“, zároveň poprosiť o pomoc, aby sa takéto v budúcnosti nestalo niekomu ďalšiemu,“ hovorí cyklista.

Podľa slov obyvateľa Nitry rubaniská objavili počas mája a júna aj v lese od Dražovského kostolíka smerom na Žibricu. „Síce rozbité cesty, ale aspoň prejazdné, bez konárov a zbytkov,“ dodal obyvateľ Nitry.

Cesty nazval katastrofou

Bezstarostný prechod na bicykli však ťažba podľa jeho slov narušila v lesoch pod Pyramídou. „Včera sme so synom vyšliapali na Pyramídu, po vyznačených chodníkoch, sme tam už "ako doma“. Z Pyramídy smerom dolu existovala asi posledná normálna cesta v smere na Nitrianske Hrnčiarovce. To, čo som uvidel zhruba 500 m pod Pyramídou bola čistá katastrofa!," vraví nespokojný cyklista.

„Dokážem to komentovať len ako všade veľký bordel, drevo na ceste, haluze na ceste. Pri väčšej rýchlosti sineiem predstaviť čo by sa stalo. Som rád, že sa synovi nestalo nič vážne,“ dodáva cyklista.

Čo na to lesník?

Na legálnosť ťažby v Zoborských vrchoch sme sa spýtali lesníka zo Správy CHKO Ponitrie Petra Hradňanského. „Uvádzané lokality výrubov stromov sú súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, platí tu druhý stupeň územnej ochrany. Platné podmienky ochrany v území v zásade neovplyvňujú bežné hospodárenie v lesoch, čo predstavuje aj realizáciu tzv. výchovnej ťažby v mladších lesoch alebo obnovnej ťažby v dospelých porastoch, pri ktorom je materský porast nahradený novým porastom,“ vysvetlil lesník Peter Hradňanský.

Ťažba je legálna

Ako vyplýva z jeho slov ťažba je podľa zákona legálna. „Existujúce predpisy aj charakter porastov teda umožňuje realizáciu výrubov, pričom z nášho pohľadu je tu prioritná ich prirodzená obnova. Vzhľadom na stupeň ochrany územia je obtiažne obmedziť alebo zakázať hospodárenie v lese,“ povedal Peter Hradňanský, zo Správy CHKO Ponitrie.

Zároveň dodáva, že územie Zoborských vrchov má vysokú návštevnosť a často je ťažba dreva vnímaná citlivo, vzhľadom na uvedené skutočnosti spolu s vekom týchto porastov však treba počítať s realizáciou ťažby a postupnou obnovou týchto lesných porastov.

„O stave ciest v uvedenom období nemáme informácie, počas ťažby stromov v blízkosti ciest môže dôjsť aj k dočasnému obmedzeniu ich prejazdnosti. Doterajšie skúsenosti z územia sú také, že obhospodarovatelia lesov realizujú odstránenie zbytkov po ťažbe spolu so sprejazdnením ciest, čo je aj ich potrebou v rámci hospodárenia,“ doplnil lesník Hradňanský.

Výrub v Zoborských vrchoch: Z cyklistiky si Nitran odniesol poriadne škrabance
3
Galéria
Zdroj: Lubos Palenik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM