Lucia Lauková Správy

Vyše 200 väzňov sa na Vianoce vráti k rodinám: Mnohí s elektronickým náramkom

Desiatky väzňov opustia vďaka disciplinárnej odmene múry väznice. Tým, čo dostanú mimoriadne voľno na viac ako 2 dni, bude výkon trestu pripomínať elektronický náramok.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 200 väzňov sa na Vianoce vráti k rodinám: Mnohí s elektronickým náramkom
Zdroj: TASR

Viac ako 200 väzňov bude môcť stráviť vianočné sviatky so svojimi rodinnými príslušníkmi a známymi. Informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Mimoriadne voľno

„Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, plnení činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, za výkon prospešných prác mimo ústavu alebo vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní,“ uviedol Baláž.

Ako spresnil, mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému v minimálnom stupni stráženia umiestnenému v otvorenom oddelení povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín.

Navrhli vyše 200 odmien

„Predbežne je počas vianočných a novoročných sviatkov navrhnutých 100 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 113 vychádzok mimo ústavu, to je spolu 213 navrhnutých odsúdených, ktorí by mali vianočné a novoročné sviatky stráviť so svojimi blízkymi,“ konkretizoval ďalej Baláž.

Elektronický náramok

Počas mimoriadneho voľna na opustenie ústavu budú vo vybraných ústavoch v rámci pilotnej prevádzky využitia elektronického systému monitoringu osôb v podmienkach väzenských zariadení použité technické prostriedky na kontrolu pobytu a pohybu osoby v prikázaných zónach pomocou náramku a GPS zariadenia.

V súčasnosti sa vo výkone väzby nachádza 1501 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8657 odsúdených.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM