Správy Krimi

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka: V súvislosti s jeho článkami GP SR zistila deväť pochybení

Pri preskúmaní spisových materiálov súvisiacich s prácou zavraždeného novinára Jána Kuciaka preverila Generálna prokuratúra (GP) SR celkom 56 spisov, pričom zistila pochybenia v deviatich prípadoch. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

Ilustračný obrázok k článku Vyšetrovanie vraždy Kuciaka: V súvislosti s jeho článkami  GP SR zistila deväť pochybení
Zdroj: TASR

Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky a prvý námestník René Vanek. Témou boli výsledky preskúmania spisových materiálov súvisiacich s posledným článkom novinára Jána Kuciaka.

Spisy k podnikaniu talianskych podnikateľov, o ktorých písal zavraždený novinár, sa sťahovali z krajských prokuratúr v Košiciach a Prešove a ďalších prokuratúr. Skúmanie sa dotýka článku Jána Kuciaka z februára minulého roka o pôsobení talianskej mafie na východe Slovenska.

„Bolo vylustrovaných 17 subjektov,“ objasnil okrem iného Šufliarsky. V súčasnosti je z tejto skupiny Diego R. stíhaný pre majetkovú trestnú činnosť, Sebastian V. rovnako pre majetkovú, ale aj násilnú trestnú činnosť, stíhaný je väzobne, Antonio V. je stíhaný za subvenčný podvod. „Je podozrenie, že niektorí príslušníci polície a aj prokuratúry pochybili,“ uviedol Čižnár.

Jeden prokurátor vo funkcii námestníka sa vzdal tejto funkcie a jeden prokurátor bude čeliť odvolaniu. „Či mal Antonio V. previazania na policajtov a colníkov, je vecou skúmania Inšpekcie Ministerstva vnútra SR,“ povedal Čižnár.

Čo sa týka samotnej vraždy novinára Kuciaka, ustálilo sa, že terčom bol práve on a nie jeho priateľka. Vo vyšetrení vraždy je posun, zdôraznil Čižnár. O aký ide, nechcel zatiaľ konkretizovať. „Takáto kauza sa musí objasniť, aby sa nikdy takáto špinavosť nemohla stať,“ vyhlásil generálny prokurátor. „Chceme chytiť najskôr vraha,“ podčiarkol.

Na preskúmaní vraždy naďalej intenzívne pracuje spoločný medzinárodný tím. Dohodu o vytvorení spoločného slovensko-talianskeho vyšetrovacieho tímu podpisoval 18. apríla v Haagu so svojimi partnermi za SR generálny prokurátor Čižnár. Išlo o vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý pracuje na objasňovaní vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vytvorenie takého tímu trvá mesiaca, ako v stredu zdôraznil Čižnár, v tomto prípade sa to stihlo za približne tri týždne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM