Nicole Regecová Regióny

Vysokoškolák s netradičnou záľubou: V desiatkach úľov chová včely

Zapálených včelárov nájdeme v každom veku. Živým príkladom je Marek Prockl (21), ktorému doslova učarovali. Čo ho na včelách najviac fascinuje?

Ilustračný obrázok k článku Vysokoškolák s netradičnou záľubou: V desiatkach úľov chová včely
Zdroj: Dnes24.sk

Včelárstvo v súčasnosti nie je práve najatraktívnejšie odvetvie, ktorým by sa ľudia chceli zaoberať. Už vôbec nie, pokiaľ ide o mladých. Živou výnimkou je Zvolenčan Marek Prockl (21). Pomedzi štúdium práva na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici si vždy rád odbehne do Krupiny, kde má niekoľko desiatok úľov. Marek je čerstvým certifikovaným včelárom. Zaujímavú tematiku priblížil v rozhovore.

Čo vedie mladého človeka k tomu, aby začal chovať včely?

Nejde ani tak o vek, ako o to, či si na to trúfaš. Nie je to krava, ktorú uviažeš a čuší. Včelstvo nevieš takto ovládať, môžeš ho len usmerniť. Včely si aj tak urobia po svojom. Ja som si trúfol a neľutujem to. Je to výborný relax a hlavne zaberák na kríže.

Sú včely naozaj tak pracovité a usilovné, ako sa o nich hovorí?

Pracovité a usilovné sú, samozrejme. A ešte viac ako to laická verejnosť pozná. Včela sa doslova zoderie kvôli rodine, nepapuľuje a robí. Avšak na druhú stranu, radšej niečo ukradne ako sama vytvorí. Takže ak má príležitosť, je hlavne nájazdník a zlodej.

Nie je práca so včelami trochu nebezpečná?

Môže ťa seknúť v krížoch, poprípade sa nadýchaš dymu z dymáka a bolí ťa hlava. No ak si chránený ako máš a nie si prudký alergik, nemáš sa čoho báť.

Ako dlho trvá výroba medu?

Produktivita sa odvíja od sily včelstva. Od počtu členov, od množstva zásob, ktoré im dáš na začiatok, od zdravotného stavu rodiny, o ktorý sa musíš nepretržite zaujímať a veľkého množstva faktorov. V škole pre včelárov nám ukazovali zložitú tabuľku, veľa premenných a podobne. Ale med získaš už v druhej polovici mája a na začiatku júna, ak je rodina v skorú jar schopná.

Vyžadujú si včely špeciálnu starostlivosť, aby nezdochli alebo sa o seba postarajú viac-menej samé?

Ak chceme produktívne včelstvo, vyžaduje si starostlivosť. Veď je to logické, čím viac práce urobíš za nich, tým viac času majú ony na to, aby ti dopriali med a kopu iných včelích produktov.

Čo ťa na nich najviac fascinuje?

Včela sama o sebe neznamená nič. Potrebuje svoju rodinu aby niečo dokázala, aby niekam patrila a bola užitočná. Takže to bude asi táto „kolegiálnosť“.

Pozrite si zábery úľov mladého včelára v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Bystričanov spojí susedská burza: Martin Geišberg vystúpi priamo na Sídlisku

Mestá Slovenska v boji o atraktívny titul: Ako sa zatiaľ darí Bystrici?

FOTO: Mladý Zvolenčan (21) chová vlastné včely
6
Galéria
Zdroj: Marek Prockl
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM