Rôzne

Vysoký krvný tlak trápi takmer dva milióny Slovákov: Veľa ľudí o svojej diagnóze nevie

Vysoký krvný tlak sužuje približne dva milióny obyvateľov Slovenska. Artériová hypertenzia je najvýznamnejší rizikový faktor predčasnej úmrtnosti a invalidity.

Ilustračný obrázok k článku Vysoký krvný tlak trápi takmer dva milióny Slovákov: Veľa ľudí o svojej diagnóze nevie
Zdroj: TASR

„Vieme ho však ovplyvniť prevenciou a liečbou,“ pripomína profesor Robert Hatala, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu. Upozorňuje pritom, že viacerí Slováci o svojej diagnóze nevedia.

V krajinách strednej Európy trpí vysokým krvným tlakom podľa jeho slov takmer 50 percent dospelej populácie. „Na Slovensku máme teda okolo dva milióny osôb s hypertenziou. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), systematicky liečených je len malá časť pacientov,“ povedal Hatala. Sledovaných je približne 200 000 ľudí.

„To je alarmujúce zistenie a tu treba hľadať hlavnú príčinu veľmi nepriaznivého postavenia Slovenska v množstve odvrátiteľných úmrtí, ktorým vie súčasná medicína predchádzať. Ročne u nás predčasne zomiera takmer 5000 osôb pre ochorenia srdca a ciev, vrátane mozgových príhod. Neliečený vysoký krvný tlak – aj bez dramatických príhod – postupne a v tichosti ničí najmä srdce, obličky a mozog,“ uviedol Hatala.

Tieto zistenia sú podľa jeho slov o to smutnejšie, že hypertenziu možno kvalitne liečiť a na Slovensku je široko dostupné celé spektrum potrebných liekov. Hlavné problémy manažmentu hypertenzie na Slovensku vidí najmä v epidémii obezity a nedostatku fyzickej aktivity ako významných ovplyvniteľných faktorov vzniku ochorenia, nedostatočnom povedomí laickej verejnosti o závažnosti vysokého krvného tlaku, ako aj v nedostatočnej liečebnej disciplíne pacientov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM