Nina Táborská Kultúra

Výstava pre silné žalúdky. Jedinečnú Danubianu však treba vidieť

Začiatkom septembra 2014 sa verejnosti otvorili vynovené priestory Danubiana Meulensteen Art Museum. Okrem stálych expozícií môžete momentálne v Danubiane vidieť netradičnú výstavu fotografií, nie je však pre všetkých...

Ilustračný obrázok k článku Výstava pre silné žalúdky. Jedinečnú Danubianu však treba vidieť
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Inšpirujúce prostredie dáva príležitosť niekoľkým výstavným aktivitám. Ak sa vyberiete do múzea moderného umenia do 22. marca 2015, v zadnej časti Danubiany nájdete zahalenú výstavu „Das orgien mysterien theater“ – Divadlo mystérií a orgií, ktorej autorom je rakúsky umelec Hermann Nitsch.

Orgie, obeta, litre krvy, odhalené telá, symboly,… Netradičnou tvorbou chce autor poskytnúť intenzívny zážitok pre všetky ľudské zmysly. Podľa neho spoločnosť, opierajúc sa o náboženstvo, príliš mnoho vecí potláča. Rituály so zabitými zvieratami, krv a vnútornosti sú podstatou Nitschovho Divadla mystérií a orgií.

Ťažko je výstavu k niečomu prirovnať, niekto by si mohol myslieť, že ide o tyrana zvierat, iný, že takéhoto umelca nenájdeme už nikde inde na svete. Isté je, že každý si ju rozhodne zapamätá.

Pôsobivá galéria

Danubiana vás dostane nielen svojou polohou, ale aj čistým príjemným dizajnom. Dostavbu pôsobivej galérie, ktorá sa začala ešte v marci 2013, pôvodnému múzeu priniesla 2 726 m2. Celková plocha areálu Danubiany momentálne predstavuje 12-tisíc štvorcových metrov. Realizovaná bola podľa projektu spoločnosti Atelier 008, autorského kolektívu architektov Jána Kukuľu a Jozefa Jakuša.

Pôvodná galéria bola otvorená ešte v roku 2010. Od začiatku priťahovala pozornosť odborníkov i laikov, už len pre jej netradičné umiestnenie na polostrove vystupujúcom do rieky Dunaj. Táto neobyčajná poloha sa nachádza na rozhraní Slovenska, Rakúska a Maďarska a poskytuje krásnu scenériu.

Meno budovy Danubiana Meulensteen Art Museum obsahuje názov rieky, ktorá ju obklopuje, ako aj meno svojho sponzora, holandského zberateľa a umeleca Gerarda Meulensteena, ktorého permanentná zbierka je predstavená v dostavbe.

Danubiana
6
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM