Zlatica Gregorová Správy

Výstavba cyklotrasy napreduje: Kúpu pozemkov už schválili

S vybavovaním záležitostí Mesto Šaľa pokračuje aj v tomto roku. Cesta pre dve kolesá v príjemnom prostredí prírody už nebude len plánom, ale realitou.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba cyklotrasy napreduje: Kúpu pozemkov už schválili
Zdroj: TASR

Šalianska trasa povedie z mestskej časti Veča až k priemyselnému areálu Dusla Šaľa. „Cyklotrasa za zamestnaním do priemyselného parku“ bude dlhá 3,433 km a šírka bude 2,5 m a jej začiatok by mal byť pri večianskom kostole Svätej rodiny. Koniec cyklotrasy bude pred priemyselným areálom Duslo a. s.

Ako už sám názov napovedá, jej vznikom sa umožní to, aby sa obyvatelia mesta Šaľa a Večania nemuseli do práce dopravovať výlučne automobilmi alebo autobusovou dopravou, ale v priaznivom počasí využili dvojkolesové tátoše. Na bicykli si tak vyvetrajú hlavu, ušetria financie za pohonné hmoty a neznečistia prírodu výfukovými plynmi.

Vyše milióna eur

Pred koncom roka 2017 sme vás informovali o tom, že Mesto Šaľa získalo na výstavbu dotáciu. Celková výška nákladov predstavuje sumu 1 187 216,06 eur. V rámci nich Európska únia prispeje čiastkou 1 127 855, 26 eur a 60 000 eur poputuje z mestskej kasy. Následným výkupom pozemkov sa už zaoberali aj poslanci Mestského zastupiteľstva Ša­li.

Rokovanie sa konalo 1. februára 2018 a ich úlohou bolo schvaľovanie kúpy pozemkov, ktorých výmera je 2650,34 m². Celkové výdavky mesta Šaľa na vyplatenie kúpnych cien za dotknuté pozemky predstavujú sumu 14 570,18 eur.

Výkup schválili

„Mestský úrad v Šali oslovil všetkých vlastníkov dotknutých pozemkov a navrhol im, že tieto dotknuté pozemky mesto Šaľa odkúpi, resp. ich vezme do nájmu. Na základe výsledkov vzájomných rokovaní a v súlade s vyššie uvedeným uznesením boli s jednotlivými vlastníkmi dotknutých pozemkov uzatvorené nájomné zmluvy, resp. zmluvy o budúcich kúpnych zmluvách, kde sa mesto Šaľa zaviazalo, že v zmluvne dohodnutej lehote tieto pozemky od jednotlivých vlastníkov odkúpi,“ informujú rokovacie materiály. Kúpu pozemkov pod plánovanú líniovú stavbu „Cyklotrasa za zamestnaním do priemyselného areálu“ od jednotlivých vlastníkov šalianski poslanci schválili. Mesto Šaľa je tak opäť o čosi bližšie k výstavbe cyklotrasy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM