Veronika Ondo-Cholewová Regióny

Výstavba novej nemocnice v Michalovciach? Dostáva sa do záverečnej etapy!

Prebiehajúca výstavba nemocnice novej generácie v Michalovciach sa dostáva do záverečnej etapy. Stavebné práce sú už na 75 % dokončené.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba novej nemocnice v Michalovciach? Dostáva sa do záverečnej etapy!
Zdroj: Svet zdravia

V závere vlaňajšieho roka sa práce presunuli dovnútra budovy. Objekt prezimoval s kompletným strešným plášťom, osadenými oknami, tiež zateplenou fasádou a funkčným systémom podlahového vykurovania.

„V súčasnosti sa dokončujú interiérové priečky, vnútorné inštalácie silnoprúdu a slaboprúdu, rozvody zdravotechniky a medicínskych plynov. Nainštalované boli všetky výťahy, kompresorová a vákuová stanica a takmer všetky podlahy, dlažby a závesné konštrukcie na sadrokartónové podhľady,“ informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Plánovaný termín spustenia

Finálnu stavebnú podobu dostávajú pacientske a pôrodné izby, rovnako sa začalo s výstavbou ôsmich operačných sál. „V najbližšom čase sa rozbehnú práce aj na príprave vonkajších cestných komunikácií a parkovísk v areáli nemocnice,“ uviedol s tým, že aktuálne tu pracuje 200 ľudí z 20 dodávateľských spoločností.

Podľa slov projektového manažéra Vladimíra Kumičáka stavebné práce v letných mesiacoch postupne vystrieda inštalácia veľkej zdravotníckej techniky, akou sú nový počítačový tomograf, magnetická rezonancia a röntgeny. „Súbežne s ňou sa začne postupné zariaďovanie novej budovy mobiliárom a estetická úprava interiéru,“ uviedol. Plánovaný termín spustenia prevádzky je v januári 2018.

443 lôžok

Investície do spoločného projektu Sveta zdravia, Košického samosprávneho kraja a Michaloviec predstavujú sumu približne 34 miliónov eur. Súčasťou zariadenia bude okrem iného centrálny urgentný príjem, komplexná rádiodiagnostika s CT a MR, ale aj oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti či jednodňovej chirurgie. Celkový počet lôžok nemocnice vrátane infektologického a onkologického pavilónu bude 443. K dispozícii bude tiež osem operačných sál, štyri pôrodné izby a moderná zákroková sála.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM