Martin Sýkora Správy

Výstavba pešieho ťahu neistá: Lávka cez štvorprúdovku iba s eurofondami

Rožňavská cesta v Poprade, ktorú Podtatranci veľmi dobre poznajú, pretína minimum priechodov pre chodcov. Popradská radnica uvažuje nad lávkou ponad štvorprúdovku.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba pešieho ťahu neistá: Lávka cez štvorprúdovku iba s eurofondami
Zdroj: Dnes24.sk

Premostením ponad štátnu cestu v smere z Popradu do Rožňavy a spojením obchodných domov na priľahlých stranách cesty by mala vzniknúť lávka pre peších a cyklistov. Mesto Poprad na tento zámer vyčlenilo 350 000 eur.

Podmienkou sú eurofondy

Peniaze na projekt získala samospráva navýšením investičných prostriedkov ešte do tohtoročného rozpočtu. Podmienkou projektu však bude získanie finančných prostriedkov z eurofondov.

Podľa primátora Popradu Jozefa Švagerka by sa vybudovaním lávky zvýšila bezpečnosť chodcov, pretože tí v súčasnosti prechádzajú cez hlavnú cestu aj na miestach, kde sa priechod pre chodcov nenachádza.

„Vzhľadom na možnosť otvorenia programu pre využitie finančných prostriedkov z fondov EÚ som navrhoval odsúhlasiť potrebné finančné prostriedky na realizáciu už tento rok, aby bola možnosť sa okamžite prihlásiť,“ uviedol vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Dokumentácia za euro

Mesto príprava projektu doteraz nič nestála, pretože lávka je spoločnou myšlienkou samosprávy a podnikateľských subjektov. Spoločnosť Ra Investment, s.r.o., vypracovala projektovú dokumentáciu pešej lávky a ponúkla ju mestu na predaj za jedno euro. Jej súčasťou sú prílohy ako vizualizácia a stavebné povolenie. Investor sa navyše zaviazal postaviť na vlastné náklady chodník, ktorý bude predstavovať napojenie mosta od Moyzesovej ulice. Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom ostatnom decembrovom zasadnutí návrh schválili.

„Vítam iniciatívu firiem. Projektová dokumentácia bola mestu ponúknutá za jedno euro, nie je to však definitívne riešenie,“ povedal primátor.

Zároveň doplnil, že mesto sa chce uchádzať o financie v rámci výzvy týkajúcej sa cykloprepojení, cyklociest a cyklodopravy. „Ideme do toho a uvidíme, či budeme úspešní,“ uzavrel.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM