Dominika Pacigová Rôzne

Vystúpiť z komfortnej zóny sa oplatí: Mladý Slovák zbiera skúsenosti v Amerike

Túžba vycestovať, vyskúšať niečo nové a priniesť si domov skúsenosti i zážitky láka mnohých. Tvrdá práca a trocha šťastia môžu dopomôcť k získaniu špičkovej pozície za hranicami Európy.

Ilustračný obrázok k článku Vystúpiť z komfortnej zóny sa oplatí: Mladý Slovák zbiera skúsenosti v Amerike
Zdroj: archív Lukáša Verbovského

Lukáš Verbovský (28) pochádza zo Svitu. Popri dennom štúdiu na Slovensku študoval druhú vysokú školu v Prahe. Popri štúdiu začal pracovať ako online marketingový špecialista pre Microsoft. Po troch rokoch sa vypracoval na špecialistu v obore, ktorého potrebovali v globálnom tíme.

Začiatky v Amerike

Vďaka skúsenostiam s Microsoftom mohol vycestovať do najväčšieho mesta na severozápadnom pobreží Spojených štátov amerických. Výzvam a zmenám bol od počiatku otvorený. „Nevedel som presne do čoho idem, pretože som v Amerike pred tým nebol. Na druhej strane, veľmi som sa tešil na nové zážitky a skúsenosti. Po dvoch rokoch v meste Seattle sa dá povedať, že som našiel rovnováhu medzi voľným časom a prácou, ktorá sa stala súčasťou môjho životného štýlu,“ prezradil Lukáš Verbovský.

Po príchode do Seattlu pracoval na pozícii SME (Subject Matter Expert) pre nové online marketingové nástroje, ktoré začal Microsoft používať na exekúciu marketingových kampaní po celom svete. V súčasnosti vedie vývoj marketingových nástrojov, ktoré vytvorili počas uplynulého roka vyše 1,5 milióna nových registrácií. „Väčšinu dňa trávim na stretnutiach alebo telefonujem s vývojármi z celého sveta. Pracujeme na nových stratégiách, technologických pokrokoch a riešeniach pre marketingové nástroje, ktoré prispôsobujeme požiadavkám trhu,“ vysvetlil náplň svojej práce.

Zdroj: archív Lukáša Verbovského

Spokojnosť a osobný rozvoj

Starostlivosť o zamestnancov a chuť pracovať sú silnými stránkami práce v zahraničí. „Je tu o nás skvelo postarané. Všetko máme na dosah ruky. Kancelárie a infraštruktúra sú prispôsobené tak, aby sme mali všetko, čo potrebujeme k výkonu práce a osobnému rozvoju,“ skonštatoval s tým, že veľký rozdiel vidí najmä v spôsobe zmýšľania ľudí, ktorí pracujú s obrovským nasadením a takmer nič nie je nemožné. Vzťahy na pracoviskách sú dobré, ale väčšina ľudí si príde do Spojených štátov budovať kariéru.

„Vedel som o možnostiach práce v zahraničí, ale moja ponuka prišla nečakane. Až neskôr som si uvedomil, aké je skvelé pracovať pre medzinárodnú firmu, ktorá má pokrytie po celom svete. Prácu robím s radosťou a každé ráno sa zobúdzam s tým, že dám celé srdce do toho, čo robím,“ uviedol.

Lukáš Verbovský 02/2018
6
Galéria
Zdroj: archív Lukáša Verbovského

Skúsenosti a zážitky na celý život

Okrem práce venuje svoj voľný čas cestovaniu. Precestoval už trinásť štátov vrátane Aljašky a tri provincie v Kanade. „Učarovala mi rôznorodosť krajiny na západnom pobreží. Nájdete tu skutočne všetko, od kaňonov cez púšte, pláže, sopky, dažďové pralesy až po veľkomestá. Mojím obľúbeným miestom je pláž na Olympijskom polostrove, kde som koncom augusta stanoval. Je to magické a dobrodružné miesto,“ dodal s tým, že pred zotmením priplávali k brehu tri obrovské veľryby, ktoré tam strávili noc. Mladým odporúča okúsiť chuť práce v zahraničí. „V dnešnej dobe je svet otvorený všetkým, treba len vedieť jazyk. Nie je to však pre každého a veľakrát práca v zahraničí nie je podľa očakávaní, ale každá nová skúsenosť nás robí lepším. Veľa skvelých vecí sa udeje, keď ľudia vystúpia z komfortnej zóny a sú otvorení novým veciam a výzvam. Každý, kto vycestuje, by však mal byť hrdý na to, odkiaľ pochádza a hlavne ostať sám sebou,“ uzavrel Lukáš Verbovský.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM