Tlačové správy

Výtlky na cestách: Kto je zodpovedný za škodu?

Výtlky na cestách nie sú u nás ojedinelým zjavom a často v zimných mesiacoch si ich uvedomujeme o čosi viac, keďže sa im nedá kvôli podmienkam vždy vyhnúť. Takéto nepríjemné stretnutia s výtlkmi sa môžu skončiť so zničenými diskami i nápravou. Ako je to v takom prípade so zodpovednosťou?

Ilustračný obrázok k článku Výtlky na cestách: Kto je zodpovedný za škodu?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Práve silná kombinácia mrazu a posypovej soli je zodpovedná za vznik jám na cestách. Potom už len stačí chvíľka nepozornosti a prejdete priamo cez ne. Samozrejme, nemusí sa stať vôbec nič, horšie je to vtedy, ak na stret s výtlkom doplatíte zničením kolies, pneumatiky, tlmičov, nápravy, podvozku alebo brzdového systému. Sami vidíte, že aj malý výtlk dokáže narobiť veľké nepríjemnosti. Ich opravy sa potom dokážu vyšplhať na pár stoviek eur.

Kedy (nie) je zodpovedný správca cesty?

Veľmi ľahko sa dá povedať, že nie je výtlk ako výtlk. Za poškodenie vozidla nie je zodpovedný správca cesty vtedy, ak je celkovo zlý stavebný stav cesty. Stačí, že je na nej množstvo výtlkov. Vtedy sa len ťažko dočkáte náhrady škody. Rovnako je to aj vtedy, ak je výtlk označený. Možnosť na náhradu škody máte len vtedy, ak vojdete do výtlku, ktorý nebol označený a nedalo sa ani očakávať, že tam bude. Vtedy škodu nahradí správca komunikácie z poistenia zodpovednosti za škodu.

Ak teda už vletíte do výtlku a vznikne vám škoda, treba kontaktovať správcu danej komunikácie. Najlepšie, ak budete mať na to aj nejakých svedkov. Nehodu treba tiež zdokumentovať, ale okrem škôd aj samotné miesto, kde k nehode došlo. Mali by ste sa pripraviť aj na dlhé a komplikované dokazovanie, mnohokrát aj na súde.

PZP s príplatkom

Kvôli množstvu problému práve s výtlkmi na cestách viaceré poisťovne umožňujú pzp obohatiť o poškodenie vozidla výtlkom na ceste. Podľa vybranej sumy potom poisťovňa preplatí či už poškodenie diskov alebo novú pneumatiku a podobne.

(PR správa)

Zdroj: Poistenie.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM