Barbara Dallosová Rôzne

Výzdoba, aká sa len tak nevidí: V dedinke pri Žiari majú tekvicového baču i mimoňov:) FOTO

Jesenná výzdoba z obľúbených oranžových plodov, to nie sú len vyzubené tekvicové hlavy. Že sa fantázii medze nekladú, dokazujú unikáne tekvicové kúsky v obci pri Žiari nad Hronom. Presvedčte sa sami :)

Ilustračný obrázok k článku Výzdoba, aká sa len tak nevidí: V dedinke pri Žiari majú tekvicového baču i mimoňov:) FOTO
Zdroj: TASR

Centrum Dolnej Trnávky zdobia v týchto dňoch desiatky naaranžovaných tekvíc. Netradičná výzdoba bola súčasťou tekvicových slávností, ktoré v dedine vyvrcholili počas uplynulého víkendu.

Slávnosti tu majú tradíciu

Ako priblížila starostka Katarína Lajčiaková, podujatie pripravili miestne ženy zo skupiny Včielka z občianskeho združenia RAK. S myšlienkou organizovať toto už tradičné podujatie prišla pred rokmi Otília Jurgová. ,,Tento rok u nás slávnosti vyvrcholili v sobotu (3.10.), ale celý uplynulý týždeň sme žili tekvicami," priblížila starostka.

Počas tohto dňa bol pre návštevníkov pripravený bufetový stôl a mochito bar. ,,V bufetovom stole ponúkali dievčatá vlastné netradičné jedlá pripravené z tekvíc. Boli to rôzne polievky, nátierky, pagáče, šaláty. V mochito bare zase ponúkali rôzne koláčiky, drinky či tekvicový likér," priblížila starostka s tým, že nechýbal ani pult s bylinkami. Súčasťou podujatia boli aj tvorivé dielne, kde si deti zdobili tekvice.

Unavený bača púta pozornosť

Neprehliadnuteľná je tekvicová výzdoba v obci. Okrem interiéru obecného úradu a spoločenskej sály sú totiž vyzdobené aj dva parky pri obecnom úrade. ,,Pred obecným úradom sme mali stvárnenie slovenskej rodiny, unaveného baču, ovečky či tri sestry – fazuľa, kukurica a tekvica. Druhá strana parku pri hlavnej ceste bola venovaná deťom, tam nechýbali ‚mimoňi‘, prasiatka či sliepky," dodala Lajčiaková.

Pre slabú úrodu tekvíc mali podľa jej slov pri organizácii podujatia trochu problém. O pomoc preto prosili nielen miestnych, ale aj ľudí z okolitých obcí. Všetky tekvice použité počas slávností boli totiž domáce. Aby takýmto starostiam v budúcnosti predišli, chcú si v obci vysadiť tekvice hromadne. ,,Tým, že sú tekvicové slávnosti u nás už tradičné, tak ľudia si odkladajú semiačka, na budúci rok sa budú sadiť. Máme už aj vymyslené miesto, kde by sme ich hromadne sadili," dodala starostka.

Tak toto sa len tak nevidí: Originálna jesenná výzdoba v dedinke pri Žiari
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM