Zo Slovenska

Vzácne svedectvo: Obec pri Košiciach odkrýva nevídaný príbeh

Čarovné miesta netvorí len príroda, ale ľudia a ich príbehy. V obci neďaleko Košíc sa miestnej kronikárke podarilo niečo vskutku výnimočné.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne svedectvo: Obec pri Košiciach odkrýva nevídaný príbeh
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok o stavebnom boome v Nižnej Kamenici v okrese Košice-okolie, čo zaznamenalo veľký záujem. Obec je však zaujímavá aj historickým kaštieľom. Čo prezradila kronikárka?

Kronikárka obce Jolana Janičkárová zachytila v kronike dramatické osudy členov šľachtickej rodiny Forgáčovcov a Waldbottovcov. S dvomi poslednými členmi rodu – barónmi Ladislavom a Hedwigou Waldbottovcami, ktorí ako deti pred druhou svetovou vojnou prežívali v Nižnej Kamenici letné prázdniny, nadviazala pred ich smrťou v kanadskej emigrácii osobný kontakt.

„Keby som to nezachytila, tak vlastne ďalšia generácia by sa už nemala o čo oprieť. Takto sa o tomto rode bude vedieť, ako som to aj sľúbila pani barónke,“ uviedla Janičkárová.

Rodu Forgáčovcov sa začala venovať od roku 1996, keď pripravovala monografiu o histórii rodnej Nižnej Kamenice. V obci sa zachoval klasicistický kaštieľ, ktorý Forgáčovci postavili v roku 1830 a dnes slúži ako sídlo obecného úradu.

„Chcela som im vzdať poctu a vďaku za to, že sme po nich zdedili obrovské hodnoty. Vlastne oni strádali ako emigranti a my sme mohli užívať ich pôvodný majetok,“ povedala Janičkárová.

Motívom na napísanie knihy bola snaha zaznamenať a uchovať informácie získané priamo od detí Alžbety Forgáčovej Waldbottovej, poslednej majiteľky rozsiahlych majetkov a kaštieľov v Nižnej Kamenici, Slanci, Svinici a ďalších obciach.

V Kanade sa napokon osobne stretla s poslednou žijúcou dcérou grófky – Hedwigou Waldbottovou Lubbersovou, ktorá zomrela v marci 2013. Jej brat Ladislav zomrel v roku 2006.

Kniha Osudy slanských Forgáčovcov a Waldbottovcov vyšla v rokoch 2013 a 2014 v dvoch vydaniach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM