Lucia Lauková Regióny Zo Slovenska

Vzácny románsky kostolík neďaleko Nitry: Poznáte legendu o jeho vzniku? VIDEO

Pozornosť púta už z diaľky. Pôvodne sa podobal na kostolík v Dražovciach, na zvláštnosti mu pridáva aj legenda o jeho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny románsky kostolík neďaleko Nitry: Poznáte legendu o jeho vzniku? VIDEO
Zdroj: YouTube.com

Kostolík vďaka svojej polohe na vyvýšenine dominuje celému okoliu. Hovoríme o kostole na návrší nad obcou Kolíňany. Ide o vzácny, pôvodne románsky kostolík, ktorý bol podľa odborníkov postavený niekedy v priebehu 12. storočia.

Legenda k jeho vzniku

Podľa legendy, prechádzal okolím obce okolo roku 1000 kráľ Štefan, ktorý na chrámovom kopci večeral a zabudol si tu vzácny strieborný príbor. Jeho sluha ho údajne našiel vďaka nezvyčajnému svetlu. Po tomto zážitku prikázal kráľ na návrší postaviť kaplnku. Tá bola neskôr prestavaná na románsky kostol.

Prestavby kostolíka

Išlo o typickú románsku stavbu so západnou emporou, podobnú napríklad kostolu v neďalekých Dražovciach. V 16. storočí bol kostolík rozšírený o severnú kaplnku obdĺžnikového pôdorysu. Veľkou prestavbou prešiel kostol v roku 1933, keď bola vybudovaná nová väčšia loď zakončená presbytériom. Nové priestory vznikli vybúraním oblúkov v severnej a južnej stene pôvodnej románskej lode, keď bola zbúraná aj severná kaplnka.

Zachované časti

Pri prestavbe v 20. storočí nedošlo k zbúraniu podstatnej časti kostola, jeho stredoveká podoba však bola sčasti narušená. Z románskeho obdobia sa tu zachovala polkruhová apsida, západná veža a väčšia časť obvodových múrov lode. V interiéri je dodnes dochovaná pôvodná empora.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM