Webnoviny - Svet

WHO: Nevieme, či prasacia chrípka dosiahla vrchol

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP ŽENEVA 24. februára (WEBNOVINY) – Je priskoro hovoriť, že pandémia prasacej chrípky dosiahla vo všetkých častiach sveta vrchol, oznámil v utorok výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie. „Výbor odporúča, že je predčasné robiť závery, že všetky časti sveta zaznamenali vrchol prenosu pandemickej chrípky typu H1N1,“ uviedol hovorca výboru s tým, že „je potrebné (viac) času a informácií“. Gregory Hartl tiež povedal, že rozhodnutie 15 odborníkov nie je záväzné a že konečné rozhodnutie urobí generálna tajomníčka WHO Margaret Chanová.

Niekoľko krajín v posledných týždňoch ukončilo finančne náročné špeciálne opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nákazy. Medzitým WHO medzi sezónne vakcíny pre koniec roka zaradilo aj očkovanie proti vírusu A(H1N1).

Takmer 16 tisíc ľudí podľahlo na celom svete novému druhu chrípkovej nákazy typu A(H1N1) po tom, ako sa rozšírila do 212 krajín a závislých území. Podľa údajov WHO sa po prvýkrát objavila v Mexiku a následne v Spojených štátoch amerických v apríli 2009. Celkovo však prasacia chrípka na severnej pologuli zaznamenala pokles, okrem Západnej Afriky, kde došlo k nárastu počtu prípadov nákazy.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM