Webnoviny - Svet

Wienerberger v 1. kvartáli zmiernil stratu

WEBNOVINY.SK

Foto: beodom.comFRANKFURT 10. mája (WEBNOVINY) – Rakúska firma Wienerberger, ktorá je najväčším výrobcom tehál na svete, v prvom kvartáli zmiernila stratu, k čomu prispel pozitívny vplyv počasia a silný trh rezidenčných nehnuteľností v západnej Európe. Čistá strata spoločnosti v prvom kvartáli klesla na 45,1 mil. eur zo 69 mil. eur v rovnakom období minulého roka. Analytici v prieskume agentúry Reuters predpovedali spoločnosti v priemere stratu na úrovni 47,1 mil. eur. Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) predstavoval 11,8 mil. eur, kým analytici ho odhadovali na úrovni 14,5 mil. eur.

Wienerberger sa orientuje takmer výlučne na obytnú výstavbu a spoločnosť preto neprofitovala z výdavkov na infraštruktúru, ktorými chceli vlády podporiť zotavenie ekonomiky z globálnej krízy. Firma v utorok varovala, že pozitívny vývoj v prvom kvartáli bol vo veľkej miere výsledkom priaznivého počasia a dosiahnutie podobného rastu v nasledujúcich kvartáloch nepovažuje za pravdepodobné. Generálny riaditeľ spoločnosti Heimo Scheuch však napriek tomu očakáva, že Wienerberger v roku 2011 zvýši objem produkcie a zlepší mieru využitia kapacít.

Koncern Wienerberger pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Wienerberger Slovenské Tehelne, s.r.o. Zlaté Moravce, ktorá v júni 2005 kúpila na Slovensku ďalšie dva závody na výrobu tehál, a to v Ružomberku a v Martine.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM