Webnoviny - Svet

Z diskusie k odvodom MF akceptovalo dve pripomienky

WEBNOVINY.SK

Foto: SITABRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií SR (MF) akceptovalo dve pripomienky, ktoré dostalo počas verejnej diskusie o zmenách v daniach a odvodoch. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol minister financií Ivan Mikloš. Rezort sa stotožnil s návrhom, aby sa možnosť uplatnenia odpočítateľnej odvodovej položky pri práci na dohodu vzťahovala aj na pracujúcich penzistov. „Inými slovami, išlo o pripomienku, aby sa dôchodok nezapočítaval do príjmu pri zohľadnení nároku na odpočítateľnú odvodovú položku,“ informoval šéf rezortu financií. Druhou akceptovanou pripomienkou bolo to, aby sa znížená 4,5-percentná sadzba na zdravotný odvod netýkala len ťažko zdravotne postihnutých osôb, ale aj invalidných dôchodcov.

„Najviac bola kritizovaná zmena doterajšieho spôsobu uplatňovania paušálnych výdavkov,“ uviedol Mikloš. Rezort chce totiž pre živnostníkov zaviesť hornú hranicu pre súčasné 40-percentné paušálne výdavky, ktorá by mala byť 200 eur mesačne. „Tu zmena nie je možná. Nielen z rozpočtových dôvodov, ale aj z vecných dôvodov to má svoje opodstatnenie,“ zdôraznil šéf rezortu financií. Niektorými návrhmi z verejnej diskusie sa chce ministerstvo zaoberať v budúcnosti. Ako príklad Mikloš uviedol zavedenie minimálneho dôchodku, nastavenie sociálneho odvodu tak, aby garantoval poberanie minimálnej penzie, zdobrovoľnenie nemocenského poistenia a rozšírenie odvodových povinností aj na príjem napríklad z príkazných zmlúv. Do dvojtýždňovej verejnej diskusie o koncepcii reformy daní a odvodov sa podľa Mikloša zapojilo 100 občanov a inštitúcií, z ktorých 5 zaslalo svoje pripomienky po stanovenom termíne.

Koaličné strany sa začiatkom apríla po niekoľkotýždňových diskusiách dohodli na podobe reformy daňovo-odvodového systému. Po rokovaní lídrov koaličných strán to začiatkom apríla vyhlásila premiérka Iveta Radičová. Celkové daňové a odvodové zaťaženie sa podľa premiérky po reforme mierne zníži. Väčšine živnostníkov by sa na základe zmien mali znížiť minimálne odvody, ktoré platí 80 % živnostníkov, a to zo súčasných 160 eur na menej ako 140 eur. Koalícia sa zhodla na obmedzení paušálnych výdavkov vo výške 40 %. Podnikatelia si tak budú môcť uplatniť mesačne výdavky najviac vo výške životného minima v sume približne 200 eur. Koalícia potvrdila aj výšku sadzby pre sociálne poistenie pre SZČO vo výške 13 % a zdravotné poistenie vo výške 9 %. Zmena vo výške sadzby však nastala pri dohodároch, ktorí budú platiť odvod na sociálne poistenie vo výške 10 % s tým, že ich príjmy do výšky životného minima nebudú podliehať odvodom.

Súčasťou dohody je podľa premiérky aj postupné znižovanie odvodového zaťaženia zamestnancov celkovo o 4 percentuálne body. Odvody zamestnancom by sa pritom mali postupne znižovať každý rok o 1 percentuálny bod. Dohodnutá sadzba pre sociálne poistenie pre zamestnancov zostáva na pôvodných 19 %. Koalícia potvrdila aj dohodu na jednorazovom odpisovaní majetku pre podnikateľov už v prvom roku. Zmena oproti pôvodným zámerom rezortu financií nastala aj pri celkových dopadoch reformy. Tá podľa premiérky už nebude fiškálne neutrálna. Výpadky v príjmoch verejných financií by však mali nahradiť aj dynamické efekty rastu zamestnanosti. Tá by mala rásť nielen vďaka zmene odvodov, ale aj pre zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré by malo pozitívne ovplyvniť zníženie administratívnej záťaže.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM