Kristína Kožiaková Regióny

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Brezne, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Vyraziť si na výlet a trochu zmeniť prostredie určite nezaškodí. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Brezne, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Pohorelá

Dedinka na Horehroní je známa nielen svojim typickým nárečím. Nájdeme tu aj múzeum drevenných miniatúr, ktoré vytvoril jeden z miestnych umelcov. Každoročne sa na Pohorelej organizujú Horehronské slávnosti koscov a hrabačiek spojené s majstrovstvami Pohorelej a sveta v kosení. Minulý rok sa usporadúval už XXI. ročník.

Nedávno sme priniesli článok o úspešnom filme, ktorý poukazuje na osudy ľudí v Pohorelej a vykresľuje obraz dnešnej doby. Prečítajte si viac v článku: Nový film o Horehroncoch sa čoskoro dostane do kín: Vyspovedali sme režiséra z Pohorelej, pozrite prvé ZÁBERY!

Telgárt

Navštíviť obec Telgárt a jej okolie považujeme za naozaj dobrý nápad. Okolie je jedinečné vzhľadom na to, že v chotári sa nachádzajú tri národné parky. Nízkotatranský národný park, Muránska planina a Slovenský raj. V okolí Telgártu nájdeme aj rezervácie, a to Martalúzka, Hnilecká jelšina a najznámejšia Meandre Hrona.

Prírodná rezervácia Meandre Hrona sú zaujímavým úkazom prírody. Úzke koryto sa kľukatí v nespočetných zákrutách a prúd je často plný malých perejí. Vodný tok sa od svojho priameho smeru odchyľuje a vytvára oblúky, ktoré ležia proti prúdu. Riečne zákruty vznikajúce v miestach malého spádu sa nazývajú meandre. Ich vznik spôsobuje voda, ktorá dlhodobo naráža na brehy a podmieľa ich.

Heľpa

Ďalšou z rázovitých obcí, ktorú sa oplatí navštíviť, je Heľpa. Heľpa sa pre svoju krásu, originalitu krojov a zvykov stala klenotom slovenského národopisu a zdrojom inšpirácie pre slovenských aj zahraničných umelcov. Od roku 1966 sa každoročne konajú koncom júna Horehronské dni spevu a tanca. Začiatkom júna je to detský folklórny festival Kolovrátok a koncom augusta Prehliadka vojenských folklórnych súborov. Heľpania sú na svoje kultúrne dedičstvo hrdí, a preto si uchovávajú svoje tradície. Každoročne sa usporadúvajú akcie ako Od Lucii do Viliji, či Fašiangy.

Drábsko

Nedávno sme poukázali na malebnú dedinku Drábsko. O osade Kysuca, ktorá patrí k Drábsku, si môžete prečítať v článku: FOTO: Život starej osade vdýchli nadšenci vidieka. Počuli ste už o Kysuci neďaleko Brezna?

V lokalite Kysuca sa zachoval pôvodný charakter zástavby a patrí k najpôvodnejším pamiatkam ľudovej architektúry na Slovensku. K starým dreveniciam dnes pribúdajú nové, ktoré sú využívané ako rekreačné domy a chalupy. Zachovalá je aj kaplnka sv. Anny. Etnograficky je Drábsko priraďované k známej detvianskej oblasti, hoci patrí do okresu Brezno. Drábsko je aj turisticky vyhľadávanou lokalitou vzhľadom na krásu okolitej prírody.

Osrblie

Novodobú históriu obce reprezentuje populárny biatlont, ktorý má v Osrblí trvalé miesto a podporu všetkých obyvateľov. Biatlonový areál v obci Osrblie nesie názov Národné biatlonové centrum a Slovenský zväz biatlonu v ňom vytvára materiálno-technické aj športové podmienky pre tréning v lete i v zime. Areál je dejiskom organizovania všetkých vrcholových medzinárodných podujatí v biatlone na Slovensku. V roku 1997 sa tu konali Majstrovstvá sveta v biatlone.

Návštevníkov obce určite zaujme aj pôvodná ľudová architektúra v podobe malebných dreveníc. Osrblie láka aj množstvom turistických možností. V lokalite Tri vody neďaleko Osrblia stojí najstaršia vysoká pec v Uhorsku postavená v roku 1795.

Môže vás zaujímať:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Brezne, o ktorých vie málokto

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Brezne, do ktorých by ste mali zavítať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM