Zo Slovenska

Za názory o homosexuáloch prepustenie. V Turanoch obľúbený kňaz skončil

Roky pôsobil ako kaplán v Turanoch pri Martine, teraz ale vo funkcii končí. Dôvodom je to, že podporil registrované partnerstvá.

Ilustračný obrázok k článku Za názory o homosexuáloch prepustenie. V Turanoch obľúbený kňaz skončil
Zdroj: TASR

Kňaz Jakub Pavlús sa zastal ľudí s homosexuálnou orientáciou a stálo ho to post vo farnosti v Turanoch, malom meste ležiacom neďaleko Martina. Upovedomila ho o tom Evanjelická cirkev, ktorá pripomenula, že pracovný pomer o dĺžke dvanástich mesiacov sa mu 14. augusta tohto roka končí. Informoval o tom webový portál Aktuality.sk

Pavlús, ktorý si myslí, že za týmto konaním nadriadených stojí jeho postoj k registrovaným partnerstvám, si môže výstupné materiály prevziať na generálnom biskupskom úrade. Mladý farár nezastáva všeobecný názor predstaviteľov cirkvi, naopak, evanjelikov „provokoval“ odmietnutím názoru, že manželstvom je len zväzok muža a ženy.

Pred minuloročným referendom za rodinu organizovaným Alianciou za rodinu, ktorého znenie sa do praxe nedostalo a štát stálo šesť miliónov eur, Pavlús tento postoj prezentoval priamo na pracovnom stretnutí s biskupmi. Pre Aktuality.sk povedal, že „to bolo krátke stretnutie a trvalo iba desať minút. Spýtali sa ma iba jednu otázku, či som nezmenil svoj súkromný názor na manželstvo, odpovedal som im nie a rozhovor sa skončil.“

PREČÍTAJTE SI: Od hriechu po gauč i k chorobe: Deň leňošenia majú niektorí aj celý rok

Netrvá na tom, že sa sobášiť majú len opačné pohlavia

Pavlús reaguje na rozviazanie pracovného pomeru s ním písomnými posudkami, v ktorých stojí, že s jeho prácou bola v štvortisícových Turanoch spokojnosť. Navyše sa mu dostávalo pochvál a uznania a hovorilo sa, že by sa jeho pobyt mal predĺžiť. Za kňazom stoja aj ľudia z mestečka, ktorí, podľa jeho slov, o postoji k LGBT komunite nevedia. Manželstvo má byť na základe jeho názoru zväzkom, ktorý uzatvárajú dve dospelé a svojprávne osoby slobodne rozhodnuté doživotne si sľúbiť vernosť, lásku a starostlivosť jeden o druhého. „Opýtali sa ma, či tým myslím zväzok muža a ženy a ja som im povedal, že ak ide o môj súkromný názor, netrvám na tom, aby mali rozdielne pohlavie,“ hovorí pre Aktuality.sk.

K prípadu sa zatiaľ nikto z biskupského úradu nevyjadril. Generálny biskup evanjelickej cirkvi Miloš Klátik v týchto dňoch dovolenkuje. Pavlúsov šéf Slavomír Sabol sa zasa podľa tvrdení spravodajského serveru Aktuality.sk odvolal na to, že o personálnych otázkach v cirkvi rozhoduje v Bratislave.

Jakub Pavlús si v marci tohto roka zmenil na Facebooku svoju profilovú i titulnú fotku. Na prvej je prečiarknuté logo Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorú vedie Marián Kotleba a na druhej zasa motto: Pamätať si znamená bojovať! Proti fašizmu!

PREČÍTAJTE SI: Leto sa s nami opäť hrá, tentoraz prináša studený dážď i prízemné mrazy!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM