Ľubomíra Karmanová Regióny

Zábavy, cigánska hudba, aj čaje o piatej: Slávne podniky, v ktorých sa Lučenčania za socíku vedeli baviť, FOTO

V minulom storočí sa Lučenčania baviť vedeli a bolo jedno, či v kaviarni, alebo vinárni. Na tieto podniky si spomína každý skôr narodený obyvateľ nášho mesta. Viaceré fungujú do dnes, no niektoré už žijú iba v našich spomienkach.

Ilustračný obrázok k článku Zábavy, cigánska hudba, aj čaje o piatej: Slávne podniky, v ktorých sa Lučenčania za socíku vedeli baviť, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Slovan

Podľa skôr narodených Lučenčanov, ktorí si ešte pamätajú čaje v Slovane, bol práve on jedným z najstarších podnikov, kde sa mladí chodili zabávať. Čaje o piatej tu trávilo mnoho mladých z mesta. „Boli tam ešte staré čalúnené boxy, preto sme sa potešili, keď postavili Hviezdu, to už bol moderný podnik,“ spomína Ľubomír (65).

Hviezda

Hviezda patrila medzi top podniky. Kaviareň bola moderná a každý víkend v nej pulzoval život. Od piatej sem chodievali študenti a učni na čaje so živou hudbou. „Keď prišli cezpoľní na internát, ich prvá cesta viedla práve sem. Zatancovali si a o ôsmej už boli na internáte,“ pamätá si Agáta (64). Potom ich v kaviarni vystriedali starší návštevníci. „Hrávali tu rôzne kapely modernú hudbu od Beatles, Rolling Stones, Prúdy,“ zaspomínal aj Miroslav (60).

Kúpele

Aj kúpele boli obľúbeným podnikom najmä v letných mesiacoch. Chodilo sa sem najmä na pivo. „Vždy sme v lete museli utekať obsadiť miesto do letného kina, inak by sme sa tam už nedostali, no a z letného vždy jeden dobrovoľník musel odísť skôr, aby nám obsadil miesto v kúpeľoch. Keď človek prišiel neskôr, už veru nebolo ani kam sadnúť,“ vysvetľuje Danica (58).

Sudy

Výber podniku zvyčajne závisel od ponuky, či zamerania. Niekde sa išlo tancovať na modernú hudbu, niekde na pivo a inde na posedenie pri vínku. „Do sudov sme väčšinou chodili kvôli tataráku a cingánskej hudbe,“ rozpamätala sa Katy (63).

Novohrad

Keď vybudovali Novohrad, pribudla v meste ďalšia možnosť spoločenského vyžitia. Aj toto miesto bolo obľúbené najmä u študentov. „Pamätám si tu svoje študentské časy a neskôr sme tu mali s manželom svadbu, mám naozaj skvelé spomienky na tento podnik,“ prezradila Ľudmila.

Závodné kluby ZŤS, Poľana

Keďže v Lučenci pôsobilo aj množstvo závodov, bolo samozrejmé, že každý z nich mal aj svoj závodný klub. Najmä závodný klub ZŤS bol veľmi obľúbený a svoj ráz si zachoval aj dlho po padnutí režimu. Radi sa tu zabávali učni závodu z Lučenca, ale aj prepojeného internátu, ktorý bol cezpoľnými učňami naplnený do posledného miesta. Závod Poľana v Opatovej vybudoval klub Poľana, v ktorom dnes sídli divadlo B. S. Timravy. „Za ich najlepších čias tu MDŽ oslávilo aj 800 zamestnankýň Poľany, každá dostala karafiát, utierku, alebo zásteru a pol litra vína. Muži zatiaľ doma strážili deti,“ hovorí s úsmevom Ľubomír.

Foto: V. Hrdlička (Foto Lučenec)

Legendárne podniky, kde to Lučenčania za socíku vedeli roztočiť
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM