Lucia Lauková Správy

Záchranky sú po novom vybavené mobilnou aplikáciou: Skráti čas prevozu pacienta

Prevoz pacientov s infarktom či náhlou cievnou mozgovou príhodou by sa mal vďaka mobilnej aplikácii skrátiť, čím sa zvýšia šance na jeho prežitie.

Ilustračný obrázok k článku Záchranky sú po novom vybavené mobilnou aplikáciou: Skráti čas prevozu pacienta
Zdroj: TASR

Pacienti s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou by sa mali dostať do rúk špecialistov v nemocniciach rýchlejšie ako doteraz. Sľubuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Správna diagnostika

Tvrdí, že chce skrátiť čas prevozu týchto pacientov na špecializované pracoviská. Záchranárov totiž v súčasnosti miestami brzdí správna diagnostika takéhoto pacienta. „Problém s tým majú podľa štatistík až v tretine prípadov,“ povedal v utorok Drucker na tlačovej konferencii.

Mobilná aplikácia

Po novom však záchranári môžu postupy konzultovať s neurológom či kardiológom cez mobilnú aplikáciu, približne dva mesiace sú ňou vybavené všetky záchranky po celom Slovensku. Tá im tiež ukáže, ako sú materiálne vybavené okolité nemocnice a či sa v nej nachádza taký lekársky tím, ktorý mu vzhľadom na jeho diagnózu dokáže rýchlo pomôcť.

„Ak si záchranár nie je istý, pošle napríklad EKG špecialistovi cez aplikáciu, a ten určí či ide o prípad, kedy ho treba previezť napríklad do kardiocentra,“ povedal Drucker. Vysvetlil, že záchranár je v čítaní EKG výsledkov menej skúsenejší ako špecialista, „ktorý ich číta denne“.

Strata času

V súčasnosti sa podľa Druckera mnohokrát stane, že pacienta pre nepresný odhad privezú do lokálnej nemocnice, ktorá ale nie je vybavená tak, aby mu pre jeho diagnózu efektívne a rýchlo pomohli. „A potom ho musia previezť do špecializovaného centra, takto sa môže stratiť aj hodina,“ vysvetlil Drucker s tým, že aj to je v súčasnosti dôvod, prečo má Slovensko také nedobré výsledky v odvrátiteľných úmrtiach. Od nových pravidiel si sľubuje lepšie čísla.

Čas prevozu sa skrátil

Aplikáciu záchranári pilotne skúšali v Prešovskom kraji približne pol roka. Čas od privolania záchranky pacientom po poskytnutie správnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici sa skrátil z 241 minút na 181. „Dostali sme sa teda na úroveň najlepších krajín v Európe,“ vysvetlil kardiológ Marek Studenčan z prešovskej fakultnej nemocnice. Predpokladá, že podobné by mali byť aj celoslovenské výsledky.

Osveta medzi pacientmi

Štát chce „tlačiť“ aj na osvetu medzi pacientmi. Spojivkom majú byť všeobecní lekári, ktorí pacientov majú poučiť o príznakoch infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Podľa Studenčana si totiž nie každý človek zavolá záchranku, hoci má podozrenie na jednu z týchto diagnóz. „A niektorí idú pešo svojmu obvodnému lekárovi namiesto toho, aby si urýchlene zavolali záchranku,“ vysvetlil.

Prevádzka aplikácie v telefónoch záchranárov a špecialistov vychádza ročne na 55 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM